Pointteri: Menee putkeen

T:Teksti:

Nykyisten joustojen aikana pitää lehtiä selatessa olla varuillaan. Kun mikään ei ole pysyvää, täytyy merkkipäivätkin arvata uutistarjonnan mukaan. Varsinkin vuosittainen aprillipäivä tuntuu toisinaan viikottaiselta. Viimeksi aamusumpit menivät väärän kurkkuun kun lehdessä raportoitiin Vuokatin urheiluopiston yhteyteen rakennettavasta hiihtoputkesta.
    Suunnitelmassa kaavaillaan hiihtäjille 1,6 kilometrin mittaista pidennetyn aaltopeltihallin näköistä suojaa. Termostoidussa tuubissa sivakoijat voisivat harjoittaa perversiotaan lähes ympärivuotisesti. Vastaavien projektien tyyliin rahaa palaa touhussa muikeasti. Putkeen lapioidaan rahaa 16 miljoonaa markkaa ja se työllistää pysyvästi kaksi ihmistä. Hyvää ajatusta kannattaa jalostaa. Jos 800 metriä putkea antaa työtä yhdelle, täystyöllisyys saavutettaisiin rakentamalla rööriä 336 000 kilometriä. Siinäpä kansan kunto kohenisi!

* * *

Koko projektissa väijyy taustalla Se Tavallinen Tarina. Kaavan mukaisesti alussa kunnanisät röhisevät tyytyväisenä dynaamisuuttaan ja myöntelevät toisilleen aiheesta vuoden ideapalkintoja. Sen jälkeen etelästä tulevat vihreät puunhalaajat, jotka löytävät alueelta hyppykurnun tai muun eksoottisen kuuloisen elukan abojen irvistellessä vierestä. Seuraavassa vaiheessa Arvi Lind kertoo TV-uutisissa huolestuneen näköisenä hiihtoputken rahoituksiin liittyvistä epäselvyyksistä ja tulevista oikeudenkäynneistä.
    Lopulta joku välistävetäjä tekee oharit ja häipyy etelään talvehtimaan mukanaan matkalaukullinen riihikuivaa aluepoliittista tukea. Puolivalmis tunnelinraato jää pönöttämään metsään tulevaisuuden arkeologien iloksi (Muinainen uhrimenopaikka? Fossiloitunut jättiläismato?).

* * *

Hanketta ei kuitenkaan pitäisi tyrmätä, sillä idea on loistava. Putki on mitä kekseliäin urheilumaailman ongelmajätteiden eli kilpahiihtäjien säilytyspaikka. Tunnettehan vanhan ajatusleikin: sulje lukittuun huoneeseen sata hiihtäjää ja sata kirjoituskonetta, niin sadan vuoden kuluttua mitään ei ole tapahtunut.
    Hiihtoputki on myös ekologinen ratkaisu. Kun hiihtäjät paahtavat tunnelissa, jää ulkopuolinen luonto koskemattomaksi. Tätä periaatetta voisi soveltaa myös muihin lajeihin. Miksi turhaan rakentaa suurta harjoitushallia heittolajeille, kun suurelle kaarelle taivutettu leveä muovinen viemäriputki ajaisi saman asian? Tarkasti tuubiin viskottuna keihäs tai kuula kaartaisi ennakoitua reittiä sinne minne pitääkin. Onnettomuudet vähenisivät ja tulokset paranisivat.

Pointteri