Joka toisen niemen notkoon ja saarelmaan

T:Teksti:

Olipa aika, kun joka toisen tienristeyksen täytyi saada kaupungin arvonimi ja joka kolmanteen kylään piti perustaa videopaja. Enemmän kuin todellisista tarpeista nämä hankkeet kertoivat paikkakuntien haluista tulla noteeratuiksi. Mitään haittaa näistä järjestelyistä ei ollut. Käsitteiden inflaatiossa kaupunki oli ensimmäisten joukossa menettänyt merkityksensä, ja videopajoissa opittiin editoimaan Mallorcan lomavideoita uuteen uskoon.
    Profiilinnostojen kansantaloudellinen hyöty jäi vaatimattomaksi. Arvonimet eivät lisäarvoa synnyttäneet, eikä audiovisuaalinen alakaan ole pystynyt kaikkia sunnuntaikuvaajia työllistämään. Väliaikaista työtä ne tarjosivat toimikunnille, suunnittelijoille sekä konsulteille.
    Ajat eivät tästä ole radikaalisti muuttuneet. Nyt viimeisimpäänkin tuppukylään puuhataan kovaa vauhtia multimediastudioita ja ammattikorkeakouluja.

* * *

Modernin valtion koulutusstrategiaan kuuluu monimuotoinen ja -tasoinen koulutusjärjestelmä, joka mahdollistaa joustavan opiskelun. Muutama vuosi sitten lanseerattujen ammattikorkeakoulujen tavoite rakentaa siltaa teoreettisen tiedon ja käytännön työn välille oli yksi hankkeen peruspilareista.
    Valitettavasti projektin käytännön toteutuksesta kiirineet tiedot eivät vaikuta yhtä rohkaisevilta kuin alkuperäinen idea. Etenkin vakinaisiksi ammattikorkeakouluiksi pyrkivien koulujen laatua arvioineen professori Pekka Ruohotien kommentit ovat karua luettavaa. Parhaillaan käynnisssä olevaa vakinaistamiskierrosta leimaa kova kiire. Koska arviointineuvostolla oli aikaa työlleen vain kuusi viikkoa, se joutui tekemään osuutensa käytännössä etätyönä. Yhdessäkään koulussa ei ehditty käydä, ja laatuarviot tehtiin koulujen omien kuvausten varassa.
    Vaikuttaa siltä, että koko hanketta ajetaan voimakkaasti eteenpäin, mutta vailla määränpäätä. Aluepolitiikka on jälleen kerran ajamassa laatukriteerien ohi.

* * *

Järjestelmän vakinaistamisessa huolestuttaa prosessin nopeus. Rivakka eteneminen on paikallaan, kun olosuhteet ovat oikeat ja kaikki saatavilla oleva tieto on käyty huolella läpi. Ammattikorkeakoulujärjestelmän juurruttaminen on kuitenkin sen kokoluokan tapahtuma, että aikaa harkinnalle ja hiomiselle sopisi löytyvän. Väliaikaisiksi julistetuilla rakennelmilla kun on outo taipumus jäädä pysyviksi.
    Lyhyen historiansa aikana ammattikorkeakoulut ovat ties kuinka monetta kertaa jälleen saapumassa tienhaaraan. Valittavana on uskottavuuden ja ei-uskottavuuden tiet. Vauhtia voisi hillitä ennen risteystä, jotta ehtisi tarkastaa kartasta oikean suunnan tai kärry ei karkaisi alta.

Miska Rantanen
Kuva: Saku Heinänen