EU:n ruoka-apua opiskelijoille?

T:Teksti:

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on rekisteröity Euroopan unionin ruoka-avun hakijaksi. Maa- ja metsätalousministeriön interventioyksikkö vastaanotti SYL:n hakemuksen huhtikuun puolivälissä. SYL ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä ruoka-avun anomisesta.
    Hakemusta perustellaan tutkija Anu Purhosen viime vuonna Stakesille tekemällä tutkimuksella, jonka mukaan seitsemän prosenttia opiskelijoista on jossain opintojensa vaiheessa nähnyt nälkää taloudellisista syistä. Aloite avun hakemiseen lähti SYL:n sisältä. ”Opintorahan perusteella opiskelijat kuuluvat yhteiskunnan huono-osaisimpiin ja siksi lähdimme liikkeelle”, kertoo SYL:n varapuheenjohtaja Heikki Ruoppa.
    Jos SYL päättää hakea ruoka-apua, sen hakemusta käsitellään kansallisella tasolla kesäkuussa. Ministeriön tehdessä myönteisen päätöksen konreettiseen ruokakassien jakoon päästäisiin syksyn kynnyksellä. Käytännön tasolla tästä huolehtisivat ylioppilaskunnat.
    Ruopan mukaan ennakkoluulottomat opiskelijat kelpuuttaisivat ruoka-apukassiinsa oliiviöljyn ja muut erikoisemmat raaka-aineet, jotka raakattiin ensimmäisestä avustuskuormasta. ”Pastaruokiin tottuneet opiskelijat ilahtuisivat eksottisimmistakin ruokatarvikkeista”, Ruoppa arvelee.

Miska Rantanen