Elokuvan opiskelu alkaa syksyllä

T:Teksti:

Usean vuoden odotuksen jälkeen Helsingin yliopistossa avautuu mahdollisuus lukea elokuvatutkimusta. Ensi syksynä alkava opetus on yleisen kirjallisuustieteen, teatteritieteen ja estetiikan laitoksen koordinoimaa.
    Elokuvatutkimusta yritettiin saada yliopistolle jo 1975, mutta hanke kaatui Peter von Baghin ja yliopiston välisen henkilökemian puuttumiseen. Projektin viimeisimmän vaiheen liikkeellepanevana voimana on ollut HYY:n elokuvaryhmä, joka ehdotti humanistiselle tiedekunnalle opintokokonaisuuden perustamista vuosi sitten. Asia on edennyt poikkeuksellisen nopeasti, ja elokuvia pääsee analysoimaan tieteen keinoin jo syksyllä. Opetusta tulee vetämään dosentti Henry Bacon.
    Elokuvaryhmän puheenjohtajan Kai Huotarin mukaan opintokokonaisuudesta ei tule kaiken kattavaa elokuvatiedon järkälettä. “Se tuskin lienee mahdollistakaan näin suppealla kurssilla. Tarkoitus kuitenkin on, että se antaisi hyvän pohjan”, kuvaa Huotari.
    Opintokokonaisuus jakaantuu kahteen osaan. Kymmenen opintoviikon puoliarvosana on avoin kaikille. Sen päättävän tasokokeen perusteella voi päästä lukemaan toista kymmenen opintoviikon jaksoa. Kurssit sisältävät mm. elokuvan historiaa, teoriaa ja semiotiikkaa. Opintokokonaisuuteen sisältyy myös ulkopuolisten vierailjoiden, kuten Veijo Hietalan ja von Baghin luentoja.

Lisätietoja saa joko Porthanian kolmannen kerroksen lasiovea vastapäätä olevalta ilmoitustaululta tai internet-osoitteesta http://www.helsinki.fi/jarj/elokuva.

Miska Rantanen