Anarkismin A-oppimäärä

T:Teksti:

“Valhe vapauttaa. Totuus orjuuttaa.” Brittiläisen plagiointitaiteen tärkeimmäksi edustajaksi tituleerattu Stewart Home on 90-luvulla kirjoittanut kokonaisen sarjan skinhead-kirjoja. Ne sopivat hyvin hard core -pokkareita kustantaneen Liken lukemistoon. Homen tuotanto on tungettu täyteen brutaalia väkivaltaa ja seksihurjastelua. Koko soosin olemassaolo oikeutetaan maustamalla se Britannian ääriliikkeiden poliittisfilosofisten valtataistelujen raadollisella kuvauksella.
    Suomentaja Juha Ahokas on onneksi koonnut kirjojen taakse selitysosan, jossa lukijalle väännetään rautalangasta mitä makholainen, situationismi ja kolmas positionismi tarkoittavat. Samalla hän esittelee koko joukon brittiläisiä marginaalivaikuttajia.
    Home uskaltaa vain hetkittäin viedä juonta eteenpäin ilman enemmän tai vähemmän spontaania “rämeiden pimeän rytmin takomista” eli naimakohtauksia. Anarkismin lyhyen oppimäärän ohella lukija tulee suorittaneeksi syventävät opinnot ainakin suihinotosta ja anaaliyhdynnästä. Trendikkäästi kumppanin sukupuolellakaan ei ole niin väliä.

Stewart Home: Käkimassaa, Like 1994, Uhoan voimaa, Like 1995, Pelko ja viha, Like 1995 , Oppi tulee idästä, Like 1996.

Jan Erola