Äitilehmä vai isäsika

T:Teksti:

Mikä?

Nuorten naisten feministinen yhdistys. Nuorten? “Yliopistoikäisten.” Naisten? “Säännöissä sanotaan, että ei miehiä. Jos joku poika vakavissaan haluaa mukaan, kyllä joustetaan.” Feministinen? “Ihmiset, jotka ei ole feministejä, pystyvät määrittelemään sen helposti. Meille se on monisyinen asia. Ei feminismi ole miesvihaa.” Yhdistys? “Yhteistä vaikuttamista, naurua, raivoa, kyyneleitä, tiedostamista ja henkistä tukea”.
* Viikin Sovinistiseura. Viikin? “Seura syntyi metsässä, jossa luetaan mm. daisari- eli maitotaloustieteitä.” Sovinisti? “Feministit keksivät, että se tarkoittaa miestä, joka halventaa naista.” Isänmaallisia herrasmiehiä, sovinistit itse määrittelevät. Seura? Niin salainen, että haastattelu käy hankalaksi. Jäsenmäärä on salaisuus, kokoontumispaikka on salaisuus, sukupuolijakauma on salaisuus ja pääsykoe on salaisuus, koska muuten Moninaiset tai Rauhanpiipun porukka voisivat kaapata koko seuran.

Miksi?

Katja Pesarilla ja Maarit Pullilla ei ole traagista sorretun naisen kehityskertomusta. He ovat feministejä, koska eivät katso sopivansa vallitsevaan naiskuvaan ja haluavat muuttaa naisten asemaa yhteiskunnassa. “Olen pyörinyt ainejärjestöissä ja halusin jotain aatteellisempaa. Mulla ei ole kerrottavana kauhutarinaa entisestä kundikaverista, joka ahdisteli”, Pesari perustelee. “Naiselle luotu rooli on liian kapea minulle. En haluaisi käyttäytyä tietyntyyppisen mallin puitteissa”, Pulli sanoo.
* Feministejä on kuunneltu jo ihan tarpeeksi”, sihteeri Vesa Ahonen ärjyy. “Mies voi tehdä virheitä, sekasortoon tarvitaan tietokone ja katastrofiin nainen.” Pehmoisä-ajattelu ei kiinnosta sovinisteja. “Tosimies ei ajattele aivoillaan, vaan tiedät kyllä millä. Mitä muuten teet töiden jälkeen?” Seuran päätavoite on edistää sukupuolten välistä suhteellista tasa-arvoa. Viikkiin on yritetty perustaa feministiseura moneen otteeseen, mutta “yritykset ovat kuolleet omaan mahdottomuuteensa.”

Miten?

Tyttöporukalla käydään leffassa ja saunotaan. “Ei meidän touhu ole vittuuntunutta uhoa tai miesvihaa, vaan hyväntahtoista naureskelua.” Opiskelijatyttöjä ahdistellut proffa tosin sai naiset hetkellisesti hermostumaan ihan tosissaan. Identiteettiä vahvistetaan yhdessäolon ohella paneelikeskusteluilla ja bileillä. Naisvihasta ja seksibisneksestä puhuminen helpottaa ja vaikka naistenpäivän bileissä ei viiksiä paljon näy, Moninaiset ovat tyytyväisiä toimiinsa.
* Akateemisella ja filosofisella keskustelulla sekä hyvä veli -järjestelmällä asiat edistyvät. “Muodostamme verkostoja, joilla levitämme sanomaamme. Etelä-Suomi ja osa Norjaa on jo verkotettu.” Sovinistien mielestä 11 vuoden puurtaminen on tuottanut tulostakin. “Ei miehillä kriisiä ollutkaan, vaan lälläreillä.” Varsinaista toimintaansa sovinistit eivät mitenkään voi esitellä “seuran luonteesta johtuen”.

Ketkä?

Moninaisia on parikymmentä. HYY:n naistyöryhmän perinnön jatkajia vaivaa lievä taantuminen, sillä useat aktiivijäsenet valmistelevat gradujaan tai ovat jo pois yliopistopiireistä. Feministien suhde Kristiina-instituuttiin on lämmin mutta epävirallinen. Moninaiset tietävät, että naistutkijoita ja feministejä pidetään usein lihavina, siilitukkaisina lesboina. “Feministi-sana on ainoita asioita, joista mulla tulee riitaa miesystävän kanssa. Moninaisissa seksuaalinen suuntaus on jokaisen oma asia. Ei meillä ole kyselykaavaketta ovella”, Pesari sanoo.
* Sovinistiseuraan kuuluu naisia ja miehiä. Säännöt määräävät, että jäsenmäärä on salaisuus. “Ei varmasti kerrota”, Risto Nikulainen inttää. HYY:n järjestösihteerin mukaan sovinistiseuralaisia on 36 eli se siitä salaisuudesta. Seuralaiset ovat mielestään keskimääräistä älykkäämpiä. “95 prosenttia maailman ihmisistä on täysiä idiootteja”, äärioikeistolainen Ahonen tietää. Nikulainen korjaa lausuntoa: 99,9 prosenttia kansasta on dorkia, loput hallitsevat. Hallitsemispointtia ei kannata kuulemma korostaa, etteivät tahvot tajua, että heitä ohjaillaan.

Viikin sovininstiseura / Moninaiset

“Oisi herkullista päästä keskustelemaan heidän kanssaan. Viime keväänä eräs heidän naisjäsenensä kompaktisti ilmaisi, mitä mieltä on meistä. Ollaan kuulemma sosialistien jälkeen pahinta maailmassa. Vai niin.”
* Vaikuttavat naisilta, jotka pyrkivät äärimmäisillä keinoilla tuomaan itseään esille. Moninaiseus on ohimenevää, sovinismi on koko elämä. Sovinistit kieltävät olevansa Moninaisten vastakohta. “Olemme paljon tasa-arvoisempia kuin ne.”

Kiinnostaako?

Kokoontumiset Mannerheimintie 5 B (5. krs). Ajankohdat Kristiina-instituutin ilmoitustaululta tai Ylkkärin järjestöpalstalta.
* “Osoita kiinnostusta ja yritä hankkia kahden seuralaisen suositukset, niin pääset tarkkailtavaksi. Tarkkailujakson jälkeen seuraa pääsykoe, joka on infernaalisen vaikea. Tänne ei Moninaisia pääse soluttautumaan.”

Reetta Räty
Kuva: Niko Nurmi