Unix-salasanat vaihtuvat, oletko valmis?

T:Teksti:

Yliopiston Atk-keskus joutuu vaihtamaan kevään aikana kaikkien unix-tunnusten salasanat. Uudet salasanat toimitetaan suurimmalle osalle käyttäjistä postitse. Ne, jotka eivät saa kirjettä, voivat hakea uuden salasanan yliopiston käyttölupapisteistä. Jokaiselle käyttäjätunnukselle lähetetään sähköpostitse yksityiskohtaiset toimintaohjeet.
    Yli 15 000 salasanan kontrolloitu vaihtaminen joudutaan tekemään, koska pieni, mutta kiusallinen joukko tunnuksia on joutunut vääriin käsiin. Kun salasanoina käytetään helposti arvattavia sanoja, niitä saa selville kokeilemalla. Unix-ylläpidolla on tiedossa, että atk-keskuksen unix-salasanoja on vuotanut sekä koti- että ulkomaisten tietokonemurtautujien käsiin.
    Tammikuun lopulla päätökseen saatujen ohjelmistoasennusten jälkeen salakirjoitetut salasanat eivät pääse vuotamaan ulkopuolisille. Ongelman muodostavatkin tunnukset, jotka ovat jo joutuneet väärinkäyttäjien haltuun. Tunnuksia käytetään enimmäkseen välietappeina murtautujien puuhastellessa Internetissä. Salasanavaihdon tavoitteena on, että kesäkuun alkuun mennessä kaikki unix-järjestelmän salasanat on kontrolloidusti vaihdettu. Lisätietoja antaa visa.rauste@helsinki.fi.

Reetta Räty