Satavuotiaiden juhlaa huhtikuussa

T:Teksti:

Alvar Gullichsenin luoma Kinemaattori-kisajänis seikkailee Kaapelilla ja yhdistää kaksi satavuotiasta: elokuvan ja sarjakuvan. Huhtikuussa on Kaapelitehtaalla luvassa elokuvaan ja sarjakuvaan liittyviä tapahtumia lähes joka ilta. Kinema-tapahtuma palauttaa mieliin filmihistorian rakkaimmat hetket, yhdistää elokuvan ja sen sisartaiteet kuukauden kestäväksi karnevaaliksi.
    Ohjelma on varsin suureellinen, kuten 100-vuotisjuhlien huipentuman pitää ollakin. Kinema pyörähtää käyntiin sunnuntaina 31. maaliskuuta, jolloin elokuva-alan Jussi-patsaat jaetaan Sata Tähteä -gaalassa. Tapahtuma päättyy vapunaattona järjestettävään maailmanhistorian ensimmäiseen Radion Sinfoniaorkesterin vappukonserttiin. Molemmat tapahtumat televisioidaan suorina lähetyksinä.
    Välissä on elokuvien, konserttien, klubien, näyttelyiden, seminaarien ja muiden tapahtumien monipuolinen sarja. Kinema sisältää myös taidekoulujen yhteistuotannon: Ville Sandqvistin ohjaaman Rosvo Roope -musikaalin. Ehdoton täky on Alien-elokuvaesitys (5. ja 6.4.), jossa kauhuklassikko syntyy uudelleen simultaanidubbauksena. Alkuperäinen filmi pyörii valkokankaalla, Porin kaupunginorkesteri säestää livenä Jerry Goldsmithin alkuperäisen musiikilla ja näyttelijät dubbaavat filmin lennosta suomeksi. Ainoastaan ääniefektit kuullaan kuvanauhalta.
    Muista tapahtumista tietoa löytää lehtiä ja tapahtumakalentereita seuraamalla. Kinemaan tien näyttää lahtelaisen elokuvateatteri Kineman entinen valomainos.

Tarja Ollikainen