Punatähdet, luoksenne tahtoisin pois!

T:Teksti:

Uuden ajan kisällilauluja esittävästä Punatähdistä on tullut menestys. Vehmersalmen laiturilla höyrylaivaristeilyn yhteydessä ensikeikkansa tehneelle yhtyeelle satelee keikkapyyntöjä ja kaksikko suunnittelee omakustannekasettia internationaaliseen levitykseen. Aatos ja Varma eli Jan Erola ja Jaakko Lyytinen ovat esiintyneet jo kymmenissä iltamissa yliopiston bileissä ja ravintoloissa. “Myö kuljemma työväentalolta työväentalolle”, muusikot kuvailevat.
    Punatähdet syttyivät, kun Erola lipsautti ideansa parodisia taistolaislauluja esittävästä orkesterista toverilleen Jaakko Lyytiselle. Jaakko otti kitaran kainaloon, ja parivaljakko alkoi tehdä kansanpainoksia tutuista pop- ja rock-kappaleista. Lambadasta tuli Kansandemokratiaa ja Back in the USSR on nykyään Takaisin Neuvostoliittoon. “Myö oollaan pienen paekkakunnan tuljsieluisia sosialisteja”, parivaljakko julistaa piukoissa 70-luvun asuissa. Janin vaaleanpunainen paita on kireä ja Jaakon silmälasit paksut.
    Erola ja Lyytinen muistuttavat, että Punatähdet lähti nousuun ennen kommaripoppibuumia. Kukaan ei tiennyt Ultra Brasta, kun toverukset Aatos ja Varma hurmasivat keikkayleisönsä populistisella vähemmistöuholla. Terijoen hiekkaa ja Stahanoovibluus ovat aatetta pullollaan, mutta Punatähdillä on jalat maassa. “Ei me vallankumousta lietsota. Tämä on rankkaa parodiaa ja omalla perverssillä tavallaan myös kunnianosoitus taistolaisajoille”, Erola filosofoi.
    Punatähdet on geeniperimältään savolainen kokoonpano ja savolaisessa osakunnassa tähtien laulut tunnetaankin perin pohjin. Molemmat punatähdet tuikkivat myös poliittisen historian laitoksella. Historijoitsijakollegat ovatkin innostuneet analysoimaan Erolan ja Lyytisen orkesteria syvällisenä ajan ilmiönä. “Me eletään 70-lukua juttuinemme ja lauluinemme. Ei me leikitä, että yleisö olis samalla vuosikymmenellä. Tämä näköjään toimii myös 90-luvulla”, Lyytinen selvittää.
    Tummanpunaisesta aatteen palosta huolimatta Punatähdissäkin asuu pieni kapitalisti. Jatkojenjatkoilla Jaakon kitarasta kaikuu Mennään Marketan kautta kotiin. Jan puolestaan kirkastaa Punatähtien loistoa ylikansallisella kotisivulla (URL: http://www.helsinki.fi/jlyytine/punatah.html). Punatähtien loiston voit tarkistaa keikalla 16. 3. 1996 Valtsikan tdk-bileissä Uudella ylioppilastalolla.

Reetta Räty
Kuva: Nico Backström