Omaa ja lainattua

T:Teksti:

Suomalainen kansallistunne on viimevuotisen maailmanmestaruuden jälkeen tiivistynyt jääkiekossa. Ei siis ihme, että viime viikolla Jokereiden kohdatessa JyP:in Jäähallin ilmassa oli käsinkosketeltava aidon suomalaisuuden tuntu. Ottelu alkoi isänmaallisissa merkeissä: kuusituhatta silmäparia seurasi pimeässä hallissa kahta spottien valaisemaa siniristilippua Maamme-laulun soidessa.
    Hartaaseen tunnelmaan kuuluivat myös kentän yläpuolella tulostaulussa hohtavat KOFFin ja Pizza Hutin mainokset. Pohdin hetken, miten amerikkalaisen pizzaketjun mainos sopi muuten “perisuomalaiseen” tunnelmaan? Oikein hyvin. Ainakin yhtä hyvin kuin alunperin venäläisperäisen Sinerbrychoff-suvun mallasjuomamainos, Pietarin Keisarilliselta Jokipursiseuralta lainattu sinivalkoinen lippu tai saksalaisesta kapakkalaulusta sovitettu hymnikin.

*

Tällä viikolla vietetty Kalevalan päivä on perinteisesti ollut se päivä, jona on hehkutettu “aidon ja oikean” suomalaisuuden puolesta. Tähän suomalaisuuteen eivät kuulu Pizza Hutit, Planet Hollywoodit tai MacDonaldsit, vaan se on yhdistelmä maalaisromantiikkaa ja koti-kirkko-isänmaa -arvomaailmaa. Kalevala-mentaliteettiin kuuluu puolustaa “puhdasta” suomen kieltä ja katoavaa kansanperinnettä ulkoa tulevilta vaarallisilta vaikutteilta. Ahdasmielisimmillään se ilmenee muihin kulttuureihin kohdistuvana ylemmyydentuntona ja halveksuntana.
    Suomalaisuuspuristit unohtavat innossaan sen, että koko suomalainen kulttuuri on tavalla tai toisella lainaa. Ilman “ulkopuolisia” vaikutteita ei edes Kalevalaa tai nykyistä suomen kieltä olisi olemassa. Ja jos esi-isämme ja -äitimme olisivat suhtautuneet ulkoisiin vaikutteisiin penseästi, olisi Ateenan kaupunkivaltiosta lähtenyt valtiomuoto torjuttu heti kättelyssä, samoin roomalainen oikeusjärjestys, brittiläinen parlamentarismi ja juudealainen uskonto.

*

Kulttuuri on elävä organismi. Se omaksuu vuosisatojen ja -tuhansien aikana uusia elementtejä ja näin, kahden kulttuurin kohdatessa syntyy jotakin uutta. Se, miten erilaiset kultturin elementit eri puolilla maailmaa ovat yhdistyneet, on niiden erikoislaatuisuutta.
    Kultturia ei voi museoida. Se elää ja muuttuu koko ajan, halusimme sitä tai emme. Tämän päivän suomalaisuuteen kuuluvat tärkinä elementteinä kanadalainen kiekkopeli, itäinen mentaliteetti, italialainen uunipaistos ja norjalaissukuinen presidentti. Ja elävä suomalais-ugrilainen kieli.
    Viimeviikkoisessa lätkämatsissa Jokerit muuten voitti vierailijat 5-1. Kentän parhaan pelaajan palkinnon sai isäntien Otakar Janecky. Palkinnon luovutti halausten kera Miss Suomi Lola Odusoga.

Jarno Forssell