Lääkärille ei muusi maistu

T:Teksti:

Opiskelijoiden suihin jää kulkeutumatta päivittäin satoja kiloja leipää, riisiä, perunoita ja raastetta. Pelkästään Porthaniassa syydetään päivässä yli 80 kiloa ruokaa roskiin. Yliopiston ravintolassa yleisjätettä lautasilta roskiksiin kulkee noin 50 kiloa joka päivä. Unicafen operatiivisesta toiminnasta vastaavaa apulaisjohtajaa Liisa Lehtistä jätteen määrä hirvittää. “Roskiin menee juuri niitä ruokia, joita annostellaan itse”, hän ihmettelee. Keittiöissä raaka-aineiden menekkiä seurataan tarkoin. Leivänkannikat jauhetaan korppujauhoksi ja käyttämättömät ruuat myydään seuraavana päivänä. Lautasilta roskiin menevä jäte pilaa keittiöiden tiukan linjan talouden.
    Leipäpöydistä saa periaatteessa kantaa paikalleen haluamansa määrän ruokaa. Kolmen viipaleen sääntöä ei ole vahdattu, mutta jos opiskelijoiden nälän arviointikyky ei parane, leipäpaloja joudutaan säännöstelemään. Yksin yliopiston päärakennuksessa jätetään syömättä seitsemän kiloa leipää päivässä. Jäteastioissa lilluu kokonaisia patonkipaloja ja tukuttain lautasliinoja. Erityisesti Meilahdessa heitetään pois paljon perunamuhennosta. Tuleville lääkäreille ei tunnu muusi maistuvan.
    “Pienissä ravintoloissa kuten Vuorikadulla jätettä ei synny juuri lainkaan”, Lehtinen kiittelee. Hyvin menee myös Viikin Ladonlukossa, jossa leipäpöytäkokeilu aloitettiin ensimmäisenä. Yliopistolaiset näyttävät tarvitsen aikaa opetellessaan arvioimaan nälkäänsä. “Lisää saa hakea, mutta jättää ei”, evästää Lehtinen ruokailijoita.
    Ennen joulua Unicafe järjesti nuukuusviikon, jolloin opiskelijoiden toivottiin kiinnittävän erityishuomiota lautasen tyhjentämiseen oikeaan osoitteeseen – nälkäiseen vatsaan. Uusia nuukuusviikkoja järjestetään jatkossakin. “Ruoka on toistaiseksi halpaa, mutta jos jäte ei vähene, joudutaan apua hakemaan opiskelijoiden omista kukkaroista”, Unicafen hallituksen opiskelijajäsen Sanna Pulkkinen muistuttaa.
    Unicafessa korostetaan, että ainoa keino säilyttää yliopistoruokailu nykyisen hintaisena on tiukka taloudenpito. “Lautasen tyhjentäminen on ekoteko, jonka jokainen voi tehdä päivittäin”, Liisa Lehtinen muistuttaa.
    Yliopistoruokaloissa lautasille jäävät ruuat mätetään biojäteastioihin. Sikoja varten santsaavien kannattaa lopettaa touhunsa, sillä Unicafen jäte saatetaan kaatopaikalle maatumaan mullaksi.

Reetta Räty
Kuva: Unicafen arkisto