Krohn: Haluatko leikkiä, Homo ludens?

T:Teksti:

Voidaksemme säilyä Homo sapiensina, viisaana ihmisenä, meidän pitäisi muistaa, että meillä on kaksikin lahjaa. Toinen niistä on kyky käyttää koneita ja esineitä. Toinen on leikkimisen halu. Ollaksemme viisaita ihmisiä meidän on oltava sekä koneihmisiä (Homo machina) että leikkiviä ihmisiä (Homo ludens).
    Älyllä ja ilolla pelaavan shakkimestarin Kasparovin voitto tietokone Deep Bluesta jäänee pian menneisyyden legendaksi. Silti tietokone voittaa ihmisen ainoastaan kylmän tiedon kapasiteetissa. Valitettavaa on, että shakkipiirien ulkopuolelta löytyy kyllä tahoja, joilla Homo ludens näyttää jääneen oikein ilkeästi Homo Machinan alle.
    Uusi oikeusministeri Kari Häkämies käytti taannoin omanlaistansa “tunneälyä”. Hän nimittäin esiintyi tunteettomalla näsäviisaudella ja kiersi älylliset perustelut tunteilulla. Hän kertoi, ettei halua antaa lakiesitystä, joka sallisi samaa sukupuolta olevien virallistaa parisuhteensa. Lukiessani Häkämiehen puheita minulle välittyi vaikutelma, ettei hän puhunut ihmisistä laisinkaan, vaan joistakin esineistä.
    Tullessani taannoin muutaman mieskansanedustajan kanssa kyseisen ministerin työlukaalista, kollegat lausuivat hississä toisilleen: “Onpa Häksyllä vetävän näköiset sihteeritä Toivottavasti se ei syö kuormasta hehe”. Pari päivää myöhemmin kaksi mieskansanedustajaa keskusteli uhkapeli-illasta, jonka Veikkaus oli järjestänyt kansanedustajille. Rahapalkintoja ei kuulemma ollut, vaan pelkkiä tavarapalkintoja, johon innokas kollega käytävältä huikkasi: “Ai, tavarapalkintoja, siis virolaisia huoria.”
    Lyhyt käytännön kokemus osoittaa, että ne, jotka kertovat näitä vitsejä, usein myös löytävät itsestään sellaisen arvopohjan, johon eivät mahdu homoperheiden ihmisoikeudet. Nämä miehet eivät kai sitten oikein erota omia naissuhteitaan tavarapörssistä, kun heidän tuntuu olevan niin vaikea nähdä, että joillakin muilla seksuaalisuudesta kumpuaa ihania rakkaussuhteita. Että joillakin tulee jopa tarve perustaa perhe ja kertoa se julkisen rituaalin kautta muulle yhteisölle.
    Hallitus, joka ei taloudellisen tilanteen vuoksi voi jakaa lisää rahaa kansalaisilleen, mutta estää näiden ilmaisen, omaehtoisen rakkauselämän kukoistamisen, on outo ilmestys. Selkänsä elämälle kääntäneen rivistön kanssa on vaikeaa käydä arvo- tai ihmisoikeuskeskustelua.
    Kun puhutaan luonnon arvoista, mainitaan usein monimuotoisuus, biodiversiteetti. Tutkimus on osoittanut, että monimuotoisuus on välttämätöntä elämän säilymiselle maapallolla. Auringonvalon mahdollistamat prosessit ylläpitävät elämää, ja vain niiden monilukuisuus takaa sen, ettei arvokas energia heti pienistä järkytyksistä häviä lämpöenergiana avaruuden mustaan syliin. Kesäpäivänä ruohikolla maatessa on hauskaa ajatella, että neulasta kuljettava muurahainen, spektroliitinsinisessä kilvessään taapertava turilas tai paahtuneen lehden näköinen heinäsirkka ovat osa elämän salajuonta suurta kylmyyttä vastaan.
    En vielä tiedä, miten kahden äidin tai kahden isän perhe estää lämpöä haihtumasta avaruuteen. Intuitiivisesti uskon, että jonkin ketjun kautta he kannattelevat myös minun mahdollisuuksiani perhe-elämään. Sen tiedän, että sellainen maailma on kylmä paikka, jossa enemmistö äänestää vähemmistön ihmisoikeuksia pois. Uskon, että vain Homo ludens, ihmisen leikkimishalu, voi löytää vapautuksen ajan ahdistavasta ilmapiiristä.

Irina Krohn

Kirjoittaja on teatteriohjaaja ja kansanedustaja.