Ei huonoa makua vaan selityksen makua

T:Teksti:

Suomalaiset tv-katsojat arvostavat asiaohjelmia mutta katsovat roskasarjoja. Ohjelmavalintoja selitellään, puolustellaan ja perustellaan ontuvasti. Kuka tunnustaa, että paraskaan ajankohtaisohjelma ei voita Kauniita ja rohkeita tai Melrose Placea?
    Telkkarin ääressä löhöäminen on moraalinen ongelma. Useimpia katsontanautintoja selitellään, perustellaan ja puolustellaan. Vain iltauutisia voi tuijottaa hyvällä omallatunnolla. Katsojaluvut ja yleisötutkimukset kuitenkin paljastavat, että ns. roskasarjoja katsotaan lähes joka kodissa.
    Miljoonaa suomalaista seuraa Forrestereiden arkea päivittäin. Melrose Place, Beverly Hills jaSalaiset kansiot keräävät puolisen miljoonaa katsojaa. Sinun unelmiesi tähden houkuttaa ruutujen äärelle 650 000 ihmistä töllistelemään, kuinka Kaija Jepualta eläytyy Uunoksi. Suomalaiset rakastavat hömppää ja roskaa eli actionia, saippuoita ja sarjoja.
    Viihdesarjojen väleissä kansa katsoo uutisia. Seitsemältä, puoliyhdeksältä ja kymmeneltä maailman tapahtumiin kurkistaa miljoona suomalaista. Uutisten katsominen on kansalaisvelvollisuus. Katsoa täytyy, muttei kiinnostua.
    Arvi Lindin
jutut unohtuvat ja Juha Föhrin nahkahousuista puhutaan enemmän kuin markan ERM-kytkennöistä. Viime kesänä Helsingin Sanomien teettämän tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista ei pysty edes arvaamalla nimeämään Bosnian sodan osapuolia. Kauniiden ja rohkeiden parisuhdesolmut ovat tuttuja viidesosalle kansasta. Monet Portsun kuppilan akateemiset puhuvat enemmän tv-hahmojen rakkauksista kuin Euroopan rahaliitosta.
    Sosiologi Pertti Alasuutarin mukaan Suomessa korkeimmalla tv-ohjelmien arvohierarkiassa ovat asia- ja luonto-ohjelmat. Myös ns. laatudekkarisarjoja katsotaan häpeilemättä. Kansa kertoo pitävänsä informatiivisista katsauksista maailman eläin- ja ihmiskuntaan. Kuitenkin monessa kodissa kirotaan krokotiilien pariutumisriiteistä koottua Luonto on vielä meidän -ohjelmaa, eikä henkilökuva pohjanmaalaisesta runonlaulajastakaan kiinnosta.
    Tv-ohjelmien arvohierarkian pohjalla rypevät perhe- ja toimintasarjat. Erityisesti koulutetut ihmiset korostavat jättävänsä fiktiiviset ohjelmat tyhmempien iloksi. Kuka akateeminen urahirmu seuraisi high school-ikäisten blondien haikailua? “Beverly Hills tulee sopivasti urheiluohjelmien välissä, en mä sitä muuten katsois”, puolustelee valtiotieteilijä Manu Kultanen.

Sunnuntaipainajainen

Tiiviistä sohvaurheilujamaisuuttaan Manu ei vaivaudu selittelemään. Tv:stä tutun sunnuntaipainajaisen uhrina ovatkin viattomat tyttöystävät ja vaimot. “Sunnuntai alkaa formuloiden aika-ajoilla ja jatkuu itse kisalla. Sitten Mika-Mika Show muuttuu Hockey Nightiksi, Hockey Forumiksi, Tulosruuduksi, Lätkäneroksi, Ruutulipuksi ja Urheiluruuduksi “, oikeustieteitä opiskeleva Saara Määttä kuvailee.
    Alasuutarin hierarkiassa urheiluohjelmat ovat keskivaiheilla. Suomalaisten kannustaminen kansainvälisissä kisoissa kuuluu kunnon kansalaisen velvollisuuksiin. Kun miehet jännäävät lätkäkaukaloissa, nyrkkeilykehässä tai ralliradoilla kisailevia, naiset nyyhkivät mallitoimistojen tai sairaaloiden tragedioita. Miesten hömppää katsotaan livenä, mutta naisten suosikit videoidaan odottamaan illan hiljaista hetkeä.
    Poliittiset ja sosiaaliset ongelmat ohittavien ihmissuhdedraamojen intohimoista seuraamista puolustellaan monin tavoin. “Nukun Kauniiden ja rohkeiden aikana”, sanoo yksi. Toinen uskottelee itselleen ettei voi mennä työkavereiden kanssa lounaalle, jos ei tiedä Ericin viimeisemmästä valloituksesta. “Nauhoita kulta Kauniit ja rohkeat, mummo haluaa nähdä sen”, soittaa kolmas lapselleen.

Katso tai kuole

Saippuoiden on todettu tarjoavan yhteisöllisyyttä kylmiin kaupunkilähiöihin, jatkuvuutta sirpaloituvaan arkeen, turvaa työttömyyden katkaisemaan rutiiniin, neuvoja parisuhdekriisin kimpussa painiskeleville ja seuraa yksinäisille. Saippuasarjoissa paha saa palkkansa ja perhesuhteet ovat kunniassa. Perhe-, nuoriso- ja saippuasarjat koetaan usein todeksi. Amerikkalainen Toni Jo Henry halusi viimeisenä toiveenaan ennen kuolemaantuomion toimeenpanemista tietää, mitä hänen suosikkisaippuasarjassaan tulee tapahtumaan. Kuultuaan naisen viimeisestä toiveesta radiosaippua Abie`s Irish Rosen tuottajat lähettivät Henrylle briiffauksen sarjan tulevaisuudesta ja rikollinen istui rauhaisin mielin sähkötuoliin.
    Roskasarjoja moraalisesti paheksuvat eurooppalaiset kantavat huolta amerikkalaisesta kulttuuri-imperialismista. Saippuoiden haavemaailmaa moititaan ja ohjelmien ruokkimia naisrooleja paheksutaan. Hömppäviihteessä sairastutaan ihmebakteereihin, saadaan keskenmenoja, herätään kuolleista, avioidutaan, joudutaan insestin uhriksi ja sekoitutaan synnytyksen yhteydessä epätavallisen usein. Sairaaloissa on enemmän lääkäreitä kuin potilaita ja lapset häviävät ohjemista pian synnyttyään. Arjen toimet kuten syöminen, siivous, vessassa tai ruokakaupassa käynti jäävät, kun painitaan traagisten perusasioiden kuten elämän, kuoleman, rakkauden ja vihan kimpussa.
    Saksalaisiin ja suomalaisiin perhesarjoihin ei liitetä yhtä voimakkaita moralisoivia asenteita kuin ylikansalliseen jenkkiroskaan. Vuoristosairaalaa saa katsoa ja Metsoloiden seuraaminen on yleissivistävää: kaupunkilaiset kurkistavat omaan maalaislapsuuteensa ja maalaiset huokailevat kuinka todellisia Metsoloiden ongelmat ovat.

Reetta Räty
Kuva: Niko Nurmi