Eduskunta on Iltalypsyn navetta

T:Teksti:

Lauantain Iltalypsylle lähdetään alkuviikosta. Tv-ohjaaja Anne Yrjölä käy läpi tuntitolkulla eduskunnan istunnoissa kuvattua materiaalia. “Meillä on täsmälleen sama raakamatsku kuin uutisilla, ajankohtaisohjelmilla tai Prismalla”, Iltalypsyn emäntä Anu Valve kertoo. “Jotkut uutiskuvaajat ovat oppineet kuvaamaan istuntoja iltalypsysilmällä. Nytkin on ihana Esko Ahon hinkkaus-pätkä purkissa”, hän iloitsee ennen nauhoitusten alkua.
    Iltalypsyn käsikirjoitus syntyy tiimityönä. Valven kanssa vaihtoehtouutisia kirjoittavat mm. Heimo Holopainen, Tiina Lepistö, Liisa Rimpiläinen, Taina West ja Timo Harakka. Käsistä tehdessä eduskuntaotokset on suurimmaksi osaksi valittu. Kirjoittajat havainnoivat itsekin tv-ohjelmia etsien lypsylle hedelmällisiä aiheita tai tilanteita.

Pärinää ja kiekumista

Iltalypsyn utareet alkavat tihkua kameroiden edessä perjantaiaamuna. Uutisankkurit Leila Toroskainen ja Mika Wirta eli Eeva Litmanen ja Heikki Määttänen maskeerataan ja he saavat vuorosanansa. Ammattinäyttelijät lukevat sanottavansa kertaalleen kahvikupin ääressä ja ovat vartissa valmiita kameroiden eteen. “Vai pääsee Pendolino perille kotimaisen höyryveturin voimin”, Määttänen naurahtaa. Valve neuvoo olemaan asiallisempi. “Nämä ovat vakavia tosiuutisia! Ei mitään kannanottoja.”
    Tv-studiossa uutisankkurit päristelevät, venyttelevät, kiekuvat ja vääntelevät naamojaan ennen nauhoitusta. Pian nauha pyörii ja Valve ohjaa. Hän puhuu “aastudiomaisesta katseesta” ja muistuttaa uutissävystä. “Beibi, sä panit taas sävyjä”, hän huomauttaa Määttäselle, joka kertoo julistuksellisella äänellä Husseinin vävylahtauksista. Näyttelijät näkevät itsensä kameroiden vieressä olevalta ruudulta. Määttänen arvioi näyttävänsä nuorelta blondiraidat hiuksissaan. Litmanen taas kirkuu, että “herrajumala mitkä tissit mulla on!”

Nänänkaivajat ovat herkkuja

Kun uutisankkureiden pätkät ovat purkissa, alkaa eduskunnassa nauhoitettujen pätkien dubbaus. Useimmista miesäänistä vastaava Jukka Puotila etsii mutisemalla rooliensa ääniä. “Ootteko varmoja, että Hemilällä on ärrävika”, hän kyselee. Naisäänistä vastaava Eeva Litmanen tietää Tarja Halosen verbaaliset heikkoudet ja nauha pyörii taas.
    “Persoonattomat ja epävarmat ihmiset ovat hankalia imitoitavia. Sellaiset nenänkaivajat kuin Seppo Kääriäinen ovat herkkupaloja”, Puotila kertoo. Iltalypsytiimiläiset eivät sääli naurunalaiseksi joutuvia poliitikkoja. “Monet on otettuja päästessään mukaan”, Valve tietää. Iltalypsyssä puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja tehdään viatonta ja lapsellista jäynää. “Välillä sanotaan pahastikin mutta kuitenkin aina totuudenmukaisesti.”
    Lypsytiimin on ollut helppo saada julkkiksia esittelemään keräilemiään tuotteita karjakolle. Valve soittelee potentiaalisia keräilijöitä läpi ja joku ottaa itsekin yhteyttä ja pyytää päästä ohjelmaan. “Tänään Sinikka Hurskainen esittelee suolakuppejaan”, Valve kertoo uutisankkureille. “Kleptomaani”, Eeva Litmanen toteaa. Itse ohjelmassa Hurskainen selvittää, kuinka kupit tuovat suorastaan välttämätöntä elämänsuolaa hänen keittiöhyllyilleen.
    Iltalypsy kerää televisioiden ääreen joka viikko lähes miljoona katsojaa. Torstain uusintaakin seuraa parhaillaan puoli miljoonaa silmäparia. Iltalypsy tarttuu tiukasti vakaviin tai korneihin uutisiin, eduskunnan tapahtumiin ja julkisuuden henkilöiden tempauksiin. Viime viikolla Ben Z sai kuulla viettäneensä hiihtoloman kibbutsilla ja Teemu Selännettä nälvittiin yksityiskohtaisten synnytysselvitysten antamisesta.
    Kuudelta aamulla päivänsä aloittaneet näyttelijät pesevät maskit kasvoiltaan ennen puolta päivää. Iltalypsy siirtyy leikattavaksi, erikoistoimittaja Aimo Surakan ja karjakon pätkät liitetään ohjelmaan ja näyttelijät siirtyvät muihin töihinsä. Kun kahdentoista minuutin uutiset ovat purkissa, on pääosan esittäjän vuoro astua kuvaan. Piirretty lehmä tuskin malttaa odottaa pääsevänsä eduskuntaan.

Nalle Luppakorva iltalypsyllä

Kun Heikki Määttänen puhuu, ihmiset ensin hämmentyvät ja sitten hymyilevät. Hämmennys syntyy “mistämätunnentuontyypin” -olosta ja hymy oivalluksesta. Äidit muistavat Iltalypsyn ja tyttäret Nalle Luppakorvan.
    “Moni tulee hyvälle tuulelle nähdessään minut”, kuuluisa radio- ja tv-ääni naureskelee. Tuhansille hahmoille ääntään lainannut Määttänen näyttää olutta pukuhuoneessa naukkaillessaan kovin erilaiselta kuin Iltalypsyn uutisankkuri Mika Wirta. “En ole sädekehä-miehiä. Minua ei tunneta helposti ulkonäöltä”, hän sanoo.
     Äänestä Määttänen ei kuitenkaan pääse eroon vapaa-aikanakaan. “Tuleehan sitä joka tuutista. En tietoisesti katso tai kuuntele tekemiäni juttuja. Niin siinä käy, että avaan telkan ja kuulen tutun äänen.” Tätä nykyä Määttäsen ääntä voi kuulla radiokuunnelmassa Kantolan perhe, Pikkukakkosen ohjelmissa tai lukuisissa dokumenteissa tai luonto-ohjelmissa. “Tohtori Sykeröstäkin tehdään juuri uutta videota”, Määttänen kertoo.
    Heikki Määttänen on teatterikoulun käytyään elänyt äänellään. Hänellä on myös kyky oppia vuorosanat nopeasti ulkoa. Iltalypsyn sanoja hän treenaa viidestä kymmeneen minuuttia. Hämmästyttävän tasaisen ja miellyttävän äänen salaisuus on yksinkertainen: riittävästi olutta ja norttia.
    Viime viikon Iltalypsyn treenejä oli seuraamassa kuusi tokaluokkalaista. Heitä Määttänen tervehti omalla äänellään – milläs muulla. Lapset eivät inahtaneetkaan Määttäsen läsnäollessa. Jälkeenpäin joku epäili tunteneensa äänen. “Ehkä meidän naapuri”, tyttö arveli.

Iltalypsy lainattiin Englannista

Iltalypsyn konsepti on lainattu ulkomailta. Suomalaista versiota englantilaisen BBC:n Not nine o¦clock newseista alettiin suunnitella Suomessa “oikeiden” uutistoimittajien keskuudessa. Nämä keksivät ohjelman nimenkin. Uutisten tekijöiltä idea vietiin eteenpäin viihdeihmisille. Anu Valve ja kumppanit ovat lypsäneet poliittista satiiria vuoden 1994 alusta. Ensimmäiset Iltalypsyt nähtiin keväällä 1993.
    Suomalaiset eivät heti lähteneet iltalypsylle kovin innokkaasti: pilottijaksot keräsivät heikosti katsojia. Syksystä 1994 katsojaluvut ovat nousseet jatkuvasti ja nykyään Iltalypsy on yksi suosituimpia ohjelmia. Viime lauantain vaihtoehtouutisia seurasi reilusti yli miljoona katsojaa. Torstain uusintaakin tuijotti lähes puoli miljoonaa silmäparia. “Nyt menee hyvin. Ihmisten piti tottua meidän tyyliin kertoa asioista. Nyt kansa on löytänyt meidät”, Valve iloitsee.
    Iltalypsyn tekijät korostavat, että heidän uutisensa ovat totisinta totta. Vain tapa kertoa on satiirinen, kantaaottava, naurattava. Aina totuudenkertojista ei pidetä. “Radiosta tuli ennen lastenuutiset, joissa asiat sanottiin niin kuin ne ovat. Sitä ei kestetty, ja ohjelma lopetettiin.”

Reetta Räty
Kuva: Nico Backström