YTHS kiristää vielä

T:Teksti:

Opiskelijatyttö kertoi terveystarkastuksessa olevansa vähän masentunut. Terveydenhoitaja totesi, että kannattaa heti varata aika psykologille: “Joudut kuitenkin jonottamaan puolisen vuotta ja voit olla silloin jo pahemmassa kunnossa”.
    YTHS kiristää jälleen kerran vyötä, tänä vuonna pitäisi vielä säästää miljoona markkaa. Se on vähän verrattuna viimevuotiseen seitsemään miljoonaan, mutta pidentää potilasjonoja entisestään. Eniten kutistetaan hammashuollosta ja mielenterveyspalveluista.
    Jos tarjolla ei satu olemaan arpajaisvoittoa eli peruutuspaikkaa, niin psykologille, hammaslääkärille, silmälääkärille ja gynekologille joutuu jonottamaan ainakin pari kuukautta. “Aina kannattaa silti kokeilla. Iltapäivällä pääsee puhelimellakin läpi”, vakuuttaa YTHS:n tiedotuspäällikkö Martti Kukkonen.
    Neljä vuotta sitten aloitettujen säästöjen aikana on opiskelijamäärä lisääntynyt lähes seitsemällä tuhannella. Opiskelijoilta ei kuitenkaan kukaan halua riipiä lisää rahaa. He maksavat jo nyt YTHS:lle 168 markkaa vuodessa, kun tavalliset terveyskeskusmaksut ovat korkeintaan 150 markkaa.

Keski-ikäiset tulevat

Uusia ongelmia aiheuttaa erityisesti Helsingin asemalla se, että potilaiden keski-ikä nousee vuosi vuodelta. Gynekologilla hoidetaan vaihdevuosivaivoja jo viikottain ja hammashoidossa joudutaan yhä useammin suunnittelemaan paikkauksen sijasta proteeseja. Hammashoidoista jo joka viides tehdään yli 40-vuotiaille, jotka eivät kuulu hoidettuun fluori- ja amalgaamisukupolveen. Kansaneläkelaitos ei korvaa ennen vuotta 1956 syntyneiden hoitokuluja, joten keski-ikäisten opiskelijoiden hoito jää YTHS:n maksettavaksi.
    Hammaslääkäreitä kiusaavat myös potilaat, jotka eivät ilmesty vastaanotolle. Vuosittain 8 000 ajanvarausta jää käyttämättä – ja peruuttamatta. Vaikka määrä on vain neljä ja puoli prosenttia kaikista ajanvarauksista, se vastaa neljän hammaslääkärin koko työaikaa. YTHS:n oman tutkimuksen mukaan kolmasosassa tapauksista potilas muistaa kyllä ajan, mutta ei vaan saa mennyksi. “Hammaslääkäri on kiva unohtaa, jos on muutenkin tarpeeksi stressiä. Emme halua lähteä rangaistussysteemiin, jossa peruuttamattomista ajoista saisi sakkoja, mutta peruuttaminen on tehty hyvin helpoksi”, ylilääkäri Lauri Turtola kertoo.
    Peruutuksen voi jättää puhelimitse mihin vuorokauden aikaan tahansa.
    Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalisihteeri Annika Tirinen muistelee omaa sankaritarinaansa: “Jouduin umpisuolileikkaukseen ja muistin viime tingassa, että seuraavana aamuna olisi hammaslääkäri. Sain sen peruttua melkein leikkauspöydältä.” Opiskelijat ovat keksineet, että joskus ainoa tapa päästä hoitoon on soittaa päivystykseen ja valittaa hirveää hammassärkyä. YTHS:llä on jouduttu lisäämään ns. särkyaikoja sitä mukaa, kun tavallisiin aikoihin on ollut yhä vaikeampi päästä.
    Suurin aukko YTHS:n budjettiin on tullut Raha-automaattiyhdistyksen avustusten vähenemisestä. Yhdistys vähentää yleisavustuksia, mutta tukee yksittäisiä projekteja kuten YTHS:n iltavastaanottoa.
    Opiskelijajärjestöt toivovat, että kaupungit ja kunnat lisäisivät osuuttaan YTHS:n rahoituksesta. Annika Tirinen arvioi, että opiskelijoiden kotikunnat voisivat osallistua rahoitukseen. “Valtionosuus menee kotikuntaan, vaikkei opiskelija kävisi koskaan siellä terveyskeskuksessa. Jos hän on kirjoilla jossain Utajärvellä, rahat menevät sinne ja kulut ovat täällä.”

Miira Lähteenmäki
Kuva: Sami Haapavaara