Venäjä voittaa kielipelin

T:Teksti:

Viihteen vanavedessä cd-romppumarkkinoilla seuraavat opetus ja koulutus. Kun tietokoneiden kapasiteetit kasvavat, multimedia alkaa olla jotain muutakin kuin pelkkä muotisana. Kuvan ja äänen yhdistämisestä hyötyy erityisesti kielenopetus. Pioneerien joukossa ovat kotimaisin voimin kasattu, yliopiston vararehtori Arto Mustajoen luotsaama venäjän kielen opetusromppu Kapusta sekä EF-kielikoulun tuottama ylikansallinen englannin kieleen keskittyvä Escape from Planet Arizona.
    Päinvastoin kuin elokuvissa, nyt itä lyö lännen. Ero löytyy jo lähtökohdista. Escape from Planet Arizona yrittää viekoitella nuoria kielenopiskeluun tekeytymällä tavalliseksi tietokonepeliksi, jonka varjolla opetellaan muutamia tavallisimpia englanninkielisiä fraaseja. Yritys on jokseenkin lapsellinen, kuin yrittäisi myydä janssonin kiusausta pippuripihvinä. Lisäksi pelin ohjeiden opettelu vie kohtuuttoman paljon energiaa.
    Kapustan ote on taas pedagogisempi ja päämäärätietoisempi. Mainos pitää minkä lupaa: “pehmeä lasku venäjän kieleen”. Kuva- ja ääniefektit sekä lyhyet animaatiot eivät ole itsetarkoitus vaan ne tukevat riittävän simppelisti etenevää opetustapahtumaa. Tasapaino huvin ja hyödyn välillä on sopiva. Päähuomio on kieleen tutustumisessa eikä sokerihuurretun grafiikan ihailussa. Olisikohan venäjän alkeiskurssilla vielä tilaa?

Miska Rantanen