Narttu provosoi nätisti

T:Teksti:

Marita Liulian Ambitiuos Bitch cd-rom provosoi pikkunätisti naisen vapauden ja tasa-arvon puolesta. Bitch on viihdyttävä, muttei kovin yllättävä kooste siitä, mitä narttu ajattelee ja nartusta ajatellaan.
    Ambitiuos Bitch on herkullisen värikäs pakkauksesta lähtien. Grafiikka ja tekstifontit hivelevät onnistuneimmilla sivuilla silmää. Esimerkiksi naista ympäröivästä keinotekoisuudesta kertova luettelo poimuilee vartalon muotojen mukaan lämpimästi. Toisinaan naisellisuudessa ampaistaan tosin öklösti yli, ilmeisesti tarkoituksella.
    Feminismisssään Bitch ajautuu kerta toisensa jälkeen alleviivaamaan naisen ja miehen välistä eroa. Lukuisat mietelauseet voi pitkälti tiivistää Sigmund Freudilta lainattuun katkelmaan: “Kun tapaat uuden ihmisen, mikä on ensimmäinen määritelmä, jonka hänestä teet? – Mies vai nainen.”
    Ambitious Witch eli lapintaikaa tavoitteleva shamanistinoita lukee madonluvut naisen menneisyydelle, nykyisyydelle ja tulevaisuudelle. Naisen on herättävä tai hänet litistetään lopullisesti. Blondisivulla tunnelma kevenee. Nuoret vaaleat naiset kertovat blondivitsejä ja Madonnalta uhmailee: “I can be a sex symbol, but I don’t have to be a victim.” Hauskin on kuitenkin Teresa Podlesneyn julistus tumman juurikasvun puolesta: “I’m determened to make mine visible”.
    Eräällä sivulla voi kuulla pieniä tarinoita neurooseista. Yhdessä kerrotaan anoreksiasta, toisessa fetisismistä, kolmannessa kleptomaniasta jne. Tarinat ovat lyhyitä ja iskeviä, joten mielenkiinto säilyy.
    Vähän nuivempia ovat “eroottiset tarinat”, joissa on otettu lainauksia kuudelta suomalaiskirjailijan teoksista. Mukaan on kelpuutettu Pirjo Hassisen, Anna-Leena Härkösen, Anita Konkan, Ritva Ruotsalaisen ja Aino Räsäsen lisäksi yksi mies eli Juha Seppälä. Tarinoita kuvitetaan koko rompun ehdottomasti tylsimmillä kuvilla lukevista naisista. Jos niillä halutaan kertoa, että naisilla ei ole taipumusta voyerismiin, on suurta tirkistelynhalua vaativa cd-rom siihen väärä paikka.
    Kokonaisuudessaan Ambitous Bitch on mielenkiintoinen kokemus. Vielä kotitietokone assosioituu kuitenkin työhön ja peleihin, eikä Bitch ole kumpaakaan. Perusideat oppii nopeasti, eikä uusia linkkejä löydy ensimmäisten katselukertojen jälkeen monta. Bitch on hyvä avaus cd-romin mahdollisuuksien laajentamiseksi, muttei yksittäisenä teoksena kiehdo kovin monta käyttökertaa. Lisää tietoa Bitchistä saa osoitteesta http://www.edita.fi/bitch

Miira Lähteenmäki