Ilmaista pykäläapua juristiopiskelijoilta

T:Teksti:

Jos Amerikan-setäsi on jättänyt sinulle miljoonaomaisuutensa tai vuokraisäntäsi uhkaa potkia sinut asunnostasi, saatat olla oikeudellisen avun tarpeessa. Ennen marssimista kovapalkkaiseen lakiasiaintoimistoon sinun kannattaa kuitenkin soittaa HYY:n oikeusapuneuvontaan, sillä se saattaa säästää pitkän pennin. “Tyypillisiä juttuja ovat esimerkiksi sellaiset, jossa omainen on kuollut ja opiskelijan pitäisi hoitaa perunkirjoitukset ja muut”, sanoo Timo Järvinen, Pykälän oikeusapuvaliokunnan puheenjohtaja. “Tai sitten mennään naimisiin – ja erotaankin.”
    Oikeusapuneuvonnan neljästäsadasta vuosittaisesta tapauksesta iso osa liittyy myös tavalla tai toisella asumiseen tai kuluttaja-asioihin. “Rehellinen yrittäjä on yrittänyt hassuttaa Ghanan poikaa”, Järvinen selittää. “Ainakin kaksi kolmannesta opiskelijoiden oikeudellisista ongelmista johtuu siitä, etteivät ihmiset pysty kommunikoimaan keskenään.”
    Ilmaisen oikeusavun opiskelijoille tarjoaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja sen järjestämisestä huolehtii oikiksen opiskelijajärjestö Pykälä. Neuvontapäivystyksessä toimii 24 lakiopiskelijan joukko, joka jakaantuu neljän hengen päivystysryhmiin. Päivystysaikoja on kahdesti viikossa, maanantaina ja keskiviikkona. Helmikuun alusta neuvoja ollaan alettu antaa myös sähköpostitse. Ensimmäinen yhteydenotto oikeusapuneuvontaan otetaan usein puhelimitse. Tässä vaiheessa neuvojan tärkein ominaisuus on kyky esittää oikeita kysymyksiä tilanteen selvittämiseksi. Soittoa seuraa usein henkilökohtainen käynti Pykälän tiloissa Kaivokadulla.

Ei kömmähdyksiä

Oikeusavun lähtökohtana on pulassa olevien opiskelijoiden auttaminen, mutta samalla se antaa kymmenille oikeustieteen opiskelijoille mahdollisuuden harjaantua oikeiden tapausten hoitamisessa. “Kaikki päivystyksessä mukana olevat ovat lähes valmiita juristeja. Enempää aineellista oppia he eivät opiskeluaikanaan tule saamaan”, Järvinen sanoo.
Valiokunnan opiskelijajäsenet toimivat päivystyksessä yhden vuoden. Jatkuvuutta toimintaan tuo se, että kokoonpano uusiutuu kahdesti vuodessa, puolet kerrallaan.
    Selkänojaa neuvojille antaa konsultointi asianajajan kanssa ja kolmen viikon välein kokoontuva valvontaneuvosto. Neuvosto koostuu kokeneista lain ammattilaisista, jotka seuraavat päivystäjien neuvojen oikeellisuutta.
    Isoja kömmähdyksiä ei ole oikeusapuneuvonnassa koskaan tullut. “Jos päivystäjät eivät ole riittävän varmoja neuvoista, he palaavat asiaan myöhemmin hankittuaan lisätietoja.” Oikeusapuneuvonnan kinkkisimmät jutut ovat Järvisen mukaan liittyneet ympäristöoikeudellisiin jakotoimiin, kiinteistöasioihin ja tulliverotukseen. “Päivystyksen painajainen on, kun pari minuuttia ennen illan loppua tulee ihminen, joka haluaa keskustella maatilan sukupolvenvaihdoksesta…”

HYY:n oikeusapuneuvonta ma ja ke klo 17-19.30. Puhelin 607á919, osoite: Kaivokatu 10 D, 4. kerros. E-mail: oikeusapu@helsinki.fi

Jarno Forssell