Eteenpäin sosiologian viitoittamalla tiellä

T:Teksti:

He luulevat, että olen ostettavissa. Ja oikeassa he ovatkin. Mutta ruskean kirjekuoren sijasta minulle annettiin heidän opiskelijajärjestönsä kunniajäsenyys. Jälleen kerran sosiologit tössivät. Joudun jatkamaan ponnisteluja tämän uljaan rajatieteen maineen parantamiseksi.
    Sosiologian julkisen kuvan kohottamiseksi – luoja paratkoon mikä ankara savotta – on kuulemani mukaan kaavailtu jopa videoelokuvaa, jota sitten esitettäisiin suurelle yleisölle. Ajatus on loistava. Tässä ehdotukseni käsikirjoitukseksi:

I kohtaus. Kamera-ajo maitolaiturilta jossain Hämeessä.
    Miljoona muuraria ja betoniraudoittajaa marssii pitkää ja kivistä tietä maaseudulta kaupunkiin. Kamera-ajo pysähtyy Kallioon, ravintola Cellan ovelle, jonne jonottava sosiologi kirjoittaa muistilehtiöönsä: ”Suomalaisen muurarin ja betoniraudoittajan tie maaseudulta kaupunkiin on pitkä ja kivinen.”

II kohtaus. Kamera-ajo korkealta Helsingin yläpuolelta.
    Miljoona muuraria ja betoniraudoittajaa ahkeroi rakennuksilla. Kaupunki kasvaa ja toimistotalot nousevat korkeuksiin. Nuoriso astuu maailmalle lähteviin juniin, laivoihin ja lentokoneisiin. Traktorit ruostuvat käyttämättöminä Kehä III:n penkalla. Kamera-ajo pysähtyy Kallioon, ravintola Cellan nurkkapöytään. Pöydässä istuva sosiologi toteaa kollegalleen: ”Aivan liian vähän tutkittu suomalaisen muurarin ja betoniraudoittajan tie maaseudulta kaupunkiin on ollut pitkä ja kivinen.”

III kohtaus. Kamera-ajo korkealta Suomen yläpuolelta.
    Miljoona muuraria ja betoniraudoittajaa nettoaa oikeastaan aika kivasti rakennuksilla. Itä-Eurooppa vaihtaa yhteiskuntajärjestelmää yhdessä yössä. Neuvostoliitto hajoaa. Mauno Koivisto sanoo irti YYA-sopimuksen. Talouselämä pelaa bingolottoa ennen näkemättömillä panoksilla. Kamera-ajo pysähtyy Kallioon, ravintola Cellan nurkkapöydässä istuvan sosiologin takamuksiin. Siniharmaan teryleenihousun taskusta pilkottaa väitöskirja, jonka otsikko on: ”Pitkä ja kivinen tie. Suomalaisen muurarin ja betoniraudoittajan kulttuurisen itseymmärryksen historiallinen muuntelu suuren maaltapaon vuosina.”

IV kohtaus. Kamera-ajo korkealta Euroopan yläpuolelta.
    Miljoona muuraria ja betoniraudoittajaa on saanut potkut. Mielisairaaloiden heitteille jätetyt avohoitopotilaat harhailevat kaduilla. Konkurssirikolliset laskevat rahoja palatseissaan. Entiset pankkitoimihenkilöt jonottavat SPR:n leipää. EU:n liput liehuvat. Poliisi kalibroi salakuuntelulaitteitaan. Ravintola Cella on suljettu. Kamera-ajo pysähtyy Kallioon, jalkakäytävälle sammuneen ja putipuhtaaksi ryöstetyn sosiologin anukseen. Sosiologin ilta on ollut pitkä ja kivinen. Juopunut lapamato kurkistaa reiästä, katsoo hymyillen kameraan ja huudahtaa iloisesti: ”Valitse sinäkin sosiologia!”
    (Kirjoittaja on sosiologian opiskelijoiden ainejärjestö Kontakti ry:n kunniajäsen)

JR Leskinen