Öhmanin selitykset eivät kelvanneet

T:Teksti:

Yliopisto asettaa asiantuntijaryhmän selvittämään professori Carl Öhmanin lisensiaatintyötä. Öhmanin antamat selvitykset August Strindbergiä koskevasta lisuristaan eivät ole hälventäneet epäilyjä. “Yliopiston johdon käsityksen mukaan esiselvitysmenettelyssä on tullut esille Öhmanin lisensiaatintyön lähteitä koskevia avoimia kysymyksiä, joihin ei ole pääosin saatu epäilyä poistavaa selvitystä. Tämän vuoksi lisensiaatintyöstä on päätetty käynnistää tutkimuseettisten ohjeiden mukainen tutkinta”, yliopisto tiedottaa.
    Yliopiston johto asettaa asiantuntijaryhmän selvittämään asiaa. Ryhmään kuuluu juridisen asiantuntemuksen lisäksi tutkimusalaa hyvin tuntevia tutkijoita yliopistosta ja sen ulkopuolelta. Ryhmä on vielä nimittämättä.
    Ohjeiden mukaan asiantuntijaryhmän työ kestää 120 päivää, mutta tutkijat voivat pyytää lisäaikaa, jos raportti ei valmistu neljässä kuukaudessa. “Yliopisto sai tutkimuseettiset ohjeet vasta 1994. Niiden perusteella on käynnistetty aiemmin kaksi tutkimusta, jotka ovat molemmat vieläkin kesken”, yliopiston lakimies Olli Muttilainen kertoo.
    Tampere-talon johtajana toimivan Öhmanin hankaluudet alkoivat, kun ruotsalaistutkija Björn Meidal leimasi Öhmanin 50-luvun lopulla hyväksytyssä lisurissa käyttämät lähteet tekaistuiksi. Kohun esiselvitys aloitettiin professori Fred Karlssonin esityksestä alkusyksystä.

Nina Korhonen