Ylioppilaat arvostelevat ay-liikettä

T:Teksti:

Muutoksen käynnistäjiksi opiskelijat tarjoavat itseään. Ylioppilaiden edustajat jättivät viime perjantaina yhteiskuntapoliittiset teesinsä eduskunnan puhemies Riitta Uosukaiselle. Viestin perille menoa vauhdittivat parikymmentä valkolakkista opiskelijaa ja Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti Eduskuntatalon portailla.
    Ylioppilasliike 2017 -nimen alla toimivat helsinkiläiset ylioppilaskunnat ja kaksi poliittista opiskelijajärjestöä haluavat teeseillään herättää keskustelua yhteiskunnan uudistamisesta. Uudistumisen tähtäyspisteeksi on otettava vuosi 2017, jolloin Suomi viettää satavuotisjuhliaan ja nykyiset opiskelijat ovat keski-ikäisiä. “Silloin Suomen on oltava sellaisessa kunnossa, että sukupolvemme kokee sen omaksi maakseen”, sanoi HYY:n hallituksen nykyinen ja SYL:n tuleva puheenjohtaja Janne Laine.
    Opiskelijoiden teeseissä kritisoidaan vahvasti edunvalvontaorganisaatioita, ay-liikettä ja parlamentarismin puutetta. “Hallituksen tulee nauttia eduskunnan, ei korporaatioiden luottamusta”, korosti Laine luovuttaessaan teesejä Uosukaiselle. Ylioppilasliikkeen mielestä valtaa ja vastuuta olisi siirrettävä alaspäin niin politiikassa kuin työelämässäkin. Lisäksi teeseissä korostetaan tarvetta saada joustoa työmarkkinoille ja sopeuttaa hyvinvointivaltion rakenteet uusiin vaatimuksiin.
    Riitta Uosukainen otti teesit vastaan sanoen olevansa ylioppilaiden kanssa samaa mieltä monesta kohdasta, etenkin parlamentarismin korostamisesta. “Valtiovalta kuuluu Suomessa kansalle, jota edustaa eduskunta. Se on meillä hämärtynyt liian usein, ja asioita on yritetty viedä ohi tämän talon. Maan tavan on muututtava”, Uosukainen vaati. Hän kiitti opiskelijoita keskustelunavauksesta, jossa oli mukana paljon asiaa ja toivoi, että keskustelu aiheista jatkuu.

Jarno Forssell
Kuva: Jyrki Komulainen