SYL tarttuu työllisyyden hoitoon

T:Teksti:

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi on valittu Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan nykyinen puheenjohtaja Janne Laine, 26. Laine voitti äänestyksessä vastaehdokkaansa, toisen hyyläisen, Esa-Pekka Keskitalon äänin 61-51.
    Tuore puheenjohtaja aikoo tehdä SYL:stä aiempaa aloitteellisemman ja laajemmasta näkökulmasta yhteiskuntaa tarkastelevan järjestön. ”Erityisesti työttömyysongelman hoitaminen vaatii SYL:ltäkin aloitteellisuutta”, Laine toteaa. Hän antaa kiitosta edeltäjilleen, jotka ovat seuranneet työmarkkinoiden kehittymistä. ”Valtion velkaantumisen lisäksi työllisyyden hoito on tämän hetken tärkein asia, jonka ratkaisemiseksi kansalaisten – myös opiskelijoiden – tulisi hieroa älynystyröitään .”
    Konkreettisena esimerkkinä tulevista SYL:n toimista Laine heittää ilmaan ajatuksen yliopistojen työharjoittelun kehittämisestä. ”Yliopisto-opintoja ja työharjoittelujärjestelmää voitaisiin kehittää niin, että ne vastaavat nykyistä paremmin yrittäjyysyhteiskunnan tarpeita.”
    SYL ei Laineen mukaan saa jämähtää jo olemassaolevien rakenteiden puolustamiseen. Nyt on aika tehdä aloitteita niin koulutus- kuin sosiaalipolitiikankin saralla. Opintotuen rajaaminen 55 kuukauteen ja alle 20-vuotiaiden kotona asuvien opiskelijoiden tukimarkkojen vähäisyys ovat selviä epäkohtia, joihin SYL:n tulee vaikuttaa.
    ”Leikkaukset ovat kohdistuneet kipeästi nuorisoon. Valtaosa SYL:n 105 000 jäsenestä on nuoria, joten sukupolvikysymystä on syytä edelleen pitää esillä.”
    Laine on puuttunut useissa yhteyksissä korporatiivisen päätöksenteon vahvistuneeseen asemaan. ”Kun korporatiivinen päätöksenteko on tänä vuonna selvästi kasvattanut vaikutusvaltaansa, on muiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden vaikutus vähentynyt. Tähän täytyy saada muutos.”

Valtio-opin gradu odottaa

Janne Laine on kuudennen vuoden valtio-opin opiskelija Helsingin yliopistosta. Sivuaineinaan hän lukee kansantaloustiedettä ja puumarkkinatiedettä. Opinnot ovat viime aikoina olleet jäissä, sillä HYY:n puheenjohtajuus on vienyt miehen ajan aamusta iltaan. Jäljellä on kuitenkin vain gradu ja siihen liittyvät seminaarit. Harrastuksekseen ja omaa yhteiskunnallista näkemystä laajentaakseen Laine on suorittanut luottamustoimien ohella hiukan sosiaalipolitiikan opintoja.
Sitoutumattomaksi porvariksi itseään luonnehtivan Laineen takana on vahva osakuntatausta. Hän on hoitanut lukuisia luottamustoimia Satakuntalaisessa osakunnassa.
    Honkajoelta kotoisin oleva Laine hoitaa kuntoaan lenkkeilemällä ja rentoutuu lukemalla tietokirjallisuutta, historiallisia romaaneja ja elämäkertoja. ”Jonkin verran olen myös ehtinyt tutustua Helsingin kulttuuritarjontaan, lähinnä teatteriin”. Ja jos ei tuoretta puheenjohtajaa muuten tavoita, voi yrittää Tuomas-messusta, jossa Laine käy melko säännöllisesti.

Nina Korhonen
Kuva: Lauri Mannermaa