Suomalainen road movie Brasiliaan

T:Teksti:

Pia Tikka on asunut Riossa pitkiä aikoja ja tuntee sieltä monia elokuvan ammattilaisia, mutta silti oli ”älytöntä hässäkkää” ohjata ontuvalla portugalin kielellä brasilialaista kuvausryhmää. Apua Tikka sai elokuvan tuottajalta Mika Kaurismäeltä, jonka Amazonia-elokuvassa Tikka on ollut assistenttina. ”Hän oli hyvä ja tiukka tuottaja, jonka avulla elokuva pysyi budjetissaan. Meillä oli rahaa noin puoli miljoonaa markkaa ja kuvausaikaa 16 päivää.”
    ”Kuvasimme paljon käsivaralla niin, että näyttelijät vain kävelivät suoraan tilanteeseen. Halusin tallentaa mahdollisimman paljon Rion katukuvaa.” Elokuvan nähneet brasilialaiset ovat kiitelleet, että Tikka kuvaa Rioa kuin paikallinen. Pilvenpiirtäjiä, prostituoituja, kerjäläisiä ja loistopuutarhoja, mutta mitään ei jäädä osoittelemaan tai ihmettelemään.
    Tikka saa vieläkin puistatuksia muistellessaan hajua, joka ruumishuoneella tehdyissä kohtauksissa oli. ”Paikka oli sellaisessa kunnossa, että kun säilytysluukut vedettiin auki, niin niistä oikeen ryöpsähti matoja. Voi kun leffassa vois olla hajukin mukana.”
    Vain pieni osa elokuvan henkilöistä on ammattinäyttelijöitä. Esimerkiksi Villa Mimosa -huorakorttelissa tyttöjä välittävä muhkea daami on siviilissä prostituoitujen etuja ajavan järjestön presidentti. Samoin elokuvassa esiintyy papitar, joka elokuvan ulkopuolellakin hoiti kuvausryhmän suhteet jumaliin. ”Hänen oli pyydettävä jumalilta suostumus elokuvan tekoon ennen kuin paikallinen ryhmä suostui aloittamaan.” Elokuvassa käytettävään pirupatsaaseen ei kukaan paikallisista suostunut koskemaan.

Omat munat mukana

Ohjaajansa mukaan Yemanjan tyttäret on road movie sisäiseen maailmaan. Päähenkilö Sini (Petra Karjalainen) lähtee Rio de Janeiroon etsimään siskoaan Sissiä, joka on mennyt naimisiin varakkaan brasilialaisen kanssa. Riosta hän löytää vain siskonsa miehen Jorgesin, joka kertoo, että Sissi on kadonnut muutamaa kuukautta aikaisemmin. Sini päättä etsiä siskonsa ja palkkaa avukseen Jorgesin komean mustan puutarhurin Tigon.
Elokuvan on käsikirjoittanut Pia Tikan sisko Eeva, joka myös näyttelee elokuvassa Sissin roolin. Tämä on hänen ensimmäinen käsikirjoituksensa, mutta lisää on tulossa. Yemanjan tyttäret on myös Siniä esittävän Petra Karjalaisen lopputyö Teatterikorkeakoulusta. Naiset ovat tyytyväisiä tulikokeeseensa ja Tikan siskokset tekevät yhteistyötä myös uudessa elokuvassa. Sekin kertoo brasilialaisen ja suomalaisen rakkaudesta, mutta nyt päähenkilöt ovat vanhuksia ja kuvaukset tehdään Suomessa.
    Yemanjan tyttäret on Pia Tikan lopputyö Taideteollisen korkeakoulun kuvaajalinjalta. Hän opiskeli aikaisemmin Helsingin yliopistossa poliittista historiaa, mutta opinnot ovat vieläkin kesken. Kun Tikka päätti hakea Taideteollisen korkeakoulun kuvaajalinjalle 1989, hänelle vakuutettiin, että linjalle ei kelpuuteta naisia. Pääsykokeiden ensimmäisen viikon jälkeen tuli yksi arvostelijoista Tikan luo ja sanoi: ”meillä on ongelma, sinun tehtäväsi menevät liian hyvin”.
    ”Seuraavan viikon alussa keitin kaksi kananmunaa ja laitoin ne läpinäkyvässä pussissa vyöhön kiinni. Menin kokeisiin ja sanoin, että kattokaa, nyt mulla on omat munat mukana, että eiköhän olla tasoissa.”

Miira Lähteenmäki
Kuva: Sami Haapavaara