Roope Lehtinen: www.vallankumous.fi

T:Teksti:

“So I started a revolution from my bed,
cause they say the brains I had went into my head.”
(Noel Gallagher, northern intellectual 1967)

Internet oli päättyvän vuoden ylitsepursuavin käsite. Ja samalla vuoden epäpersoonallisin kolumnin aihe. Kuinka moni asiasta mielipiteensä mediassa ilmaissut henkilö omistaa internet-yhteyden, onkin sitten toinen juttu. Hiljattain eräs ns. mediakriittisen televisio-ohjelman toimittaja lähestyi allekirjoittanutta kysymällä kannattaisiko hänen tehdä juttu aiheesta “onko Internet vain suuri kupla?”.
    Toimittajaa ei voi syyttää, sillä kaksi vuotta sitten kaikki puhuivat informaation valtatien rakentamisesta. Se oli jo itse asiassa rakennettu; puolivahingossa ja täysin ilman kaupallisia motiiveja. Ja vielä noin vuosi sitten itse Bill Gates suunnitteli rakentavansa internetille kilpailevan järjestelmän, jonka omistaisi – arvaatte kyllä kuka.
    Nyt tuo bisnessuunnitelma kuulostaa ääneen lausuttuna dadaistiselta runoudelta. Ja tapaamani toimittajan kysymys kuulostaa yhtä hyvältä idealta kuin tehdä vuonna 1950 juttu aiheesta “onko televisio vain suuri kupla?”.
    Joulukuussa 1995 Suomessa on nyt enemmän internettiin liittyneitä ihmisiä verrattuna väkilukuun kuin missään muualla maailmassa. Siellä muualla maailmassa mediatalot sijoittavat miljardeja internet-palveluihinsa, mutta useimmat Suomen mediainstituutiot tuntuvat jääneen kivikaudelle. MTV sai omat www-sivunsa auki viime kuussa, mutta todennäköisesti jokaisella Helsingin yliopiston opiskelijalla on omat kotisivunsa ennen kuin Helsingin Sanomilla. YLE:ssä vain kahdella radiokanavalla on omat sivunsa, mutta nekin ovat kahden yksityisen veijarin tekemät.
    Sillä aikaa kun vanhat mediat yrittävät miettiä, miten internetin voisi omistaa, nuori media oli jo siirtynyt sinne. Nyt jokainen voi tehdä oman mediansa, joka tavoittaa joitakin satojatuhansia suomalaisia. Joukon joka kasvaa yli sata prosenttia vuodessa.
    On vaikea uskoa, että kukaan ei keksisi mitään käyttöä tälle välineelle. Jos 60-luvulla Pariisin kapinoivat opiskelijat kehottivat äänestämään tiiliskivillä, niin uudessa informaation demokratiassa kannattaa ennemmin heittää e-maililla.

(Kirjoittaja on helsinkiläinen tv-tuottaja. Hänen sähköpostiosoitteensa on: roope@broadcasters.fi)

Roope Lehtinen