Rintaliivikutsuilla

T:Teksti:

Kaikki varmaan ovat kuulleet klassisista tuppervaarakutsuista, joilla myyntiesittelijä tulee jonkun kotiin myymään käteviä purkkeja ja purnukoita. Nykyaikana kotimyynti valtaa alaa mitä erilaisimmilla myyntiartikkeleilla; pesuaineilla, hajuvesillä, laukuilla – ja nyt myös rintaliiveillä. Systeemi toimii siten, että joku lupautuu esittelyn emännäksi, kutsuu kotiinsa joukon ystäviään, järjestää jotakin pientä syötävää kahvin kanssa ja saa palkkioksi myytäviä tuotteita. Rintaliivikutsuilla emäntä saa valita itselleen alusasuja kymmenellä prosentilla illan myynnistä. Kotimyyjä järjestää myyntiesittelyn emännän olohuoneeseen ja oletusarvona on, että jokainen vieras ostaa jotakin.
    Alusvaate-esittelijällä on mukanaan noin 60 erilaista myyntiartikkelia; rintaliivejä, pikkuhousuja, bodyja, korsetteja, tukihousuja, alushameita ja seksiasuja. Hinnat vaihtelevat kuudenkympin rintaliiveistä monen sadan hörsöttimiin. Kalleimmat rintaliivit ovat lähes kolmensadan arvoisia. Aluksi esittelijä kertoo firmasta ja tuotteista (”näitä ei saa mistään kaupoista, näitä myydään vain kotikutsuilla, todella korkealaatuista tavaraa, täysi vaihto- tai palautusoikeus, toimintaa ympäri Suomen, toimitusaika kaksi viikkoa”). Aika asiallista ja kankeata, mutta tunnelma vapautuu, kun päästään tissiliivien kimppuun.

Tuhansien markkojen myynti

Makuuhuoneesta on tehty sovituskoppi, jonne sijoittuu parhaimmillaan viisi naista kerrallaan vertailemaan rintsikoita ja muita asusteita. Tilanne saattaa olla hieman estyneemmälle outo, kun vieraat riisuutuvat yläosattomiin ja kommentoivat toistensa kokeiluja. Rinnat pursuilevat liian pienistä liiveistä ja vatsamakkarat hytkyvät naurusta, kun joku kokeilee ahdasta punaista korsettia. Melkein jokainen kymmenestä vieraasta löytää itselleen jotakin ja illan saldo lähentelee kahtatuhatta markkaa.
    Suosituimpia artikkeleita ovat tavallisten rintaliivien lisäksi erikoismateriaalista valmistettu joustava kokoalushame ja korsetti. Maaseudulla myynti on konservatiivisempaa, korsetit eivät siellä sytytä. Seksiasujen myynti on myös melko pientä, mutta niitä kuulemma kokeillaan mielellään ja niille kikatellaan porukalla.
    Rintaliivien myynti-iltoja järjestetään myös miehille. Kotimyyjällä on kokemusta miehisistä ostotottumuksista: ”Kun mieheni osti minulle ensimmäistä kertaa lahjaksi alusvaatesetin, oli hänellä aika mielenkiintoiset mielikuvat vaimonsa vartalosta. Rintaliivit olivat ainakin kolme kokoa liian suuret ja pikkuhousut olivat vastaavasti aivan liian pienet. En tiedä, oliko todellisuuden paljastuminen hänelle järkytys, mutta olemme kyllä edelleen naimisissa.”

Annika Tirinen
Piirros Salla Savolainen