Riittinen piste

T:Teksti:

Näinä päivinä tavaratalojen juhlavalaistuilla lelu-, liha- ja parfyymiosastoilla esitetään nykyriiteistä ajankohtaisinta, maanisuutta lähentelevää shoppailua. Kuten asiaan kuuluu, eivät itku tai nauru ole kaukana, kun kädet tavarataivaita kohti ojentuen tavoittelemme yhä tiiviimpää ykseyden tunnetta. Toppatakin alla valuu sakea hiki, kunnes kassalla viimein saavutamme täyttymyksen.
    Aivan ostosparatiisien tuntumassa, Vanhalla ylioppilastalolla, Suomussalmiryhmä tutkii ikiaikaista aihetta Riittikalenterin muodossa. Kalenterin luukuista paljastuu liikkeen ja äänen improvisaatioita, joissa niin luonnon elementit – vesi, kivi ja tuuli – kuin arki ja itkukin saavat omat tulkintansa. Pyrkimyksenä on löytää uusia, nykyihmiselle tärkeitä riittejä.
    ”Riittiin ei aina välttämättä liity jotain shamanistista tai syvällistä, tasoja ja lähestymistapoja voi olla monia”, muistuttaa tanssija Mia Liski. Niinpä esimerkiksi arkiriitin keskeinen lähtökohta on kahvi, tekijöiden mukaan kun varsinkin keski-ikäisen suomalaisen naisen elämä on yhtä kahviriittiä. On aamu-, päivä-, iltapäivä- ja iltakahvi puhumattakaan kaikista juhlista, joihin kahvin juominen keskeisesti liittyy. ”Kyllä kahvin kautta pääsee vaikka kuinka syvälle”, vakuuttaa Liski.
    Yleisön rooli Riittikalenterissa on ratkaiseva, sillä sen ”heittäytymiskyky” ja reagointi määrittelee koko esityksen yleistunnelman. Joku voi kokea vahvan esityksen pienessä tilassa jopa liian läheisenä tai ahdistavana. Siksi kalenteri on avoin tila, jossa voi istua koko esityksen ajan tai vain pistäytyä kurkistamassa. Syventyminen ja rauhoittuminen tietenkin mahdollistavat voimakkaamman elämyksen. ”Parhaimmillaan riitin esittäminen on puhdistavaa ja vapauttavaa. Yhteisestä, verevästä kokemuksesta voi saada lisää voimaa”, Liski kuvaa.
    Itkuvirren kalenteripäivänä hämärässä seisoo neljä valkoisiin puettua naista, kuin enkeleitä ilman siipiä. Näyttämön takana olevaa ikkunaa täplittää ulkona leijaileva lumisade. Äsken Aleksin kaaoksessa luovineelle huoneen hiljaisuus lyö miltei kiusallisena vastaan. Kurkkuäänet kasvavat hypnoottiseksi säestykseksi tanssijan soololle, jonka intensiteetti täyttää tilan. Kiire, nariseva tuoli ja poukkoilevat ajatukset unohtuvat hetkeksi… Sekin riittää.
    Riittikalenteri Vanhalla ylioppilastalon tiedekuntasalissa (II krs) 16. – 22.12. auringonlaskusta alkaen kolmen tunnin ajan. Aiheet järjestyksessä kivi-, arki-, vesi-, itku- ja tuuliriitti. Kahtena viimeisenä kertana Ihme! Liput ovelta 10 mk.

Jaana Hirvonen
Kuva: Lauri Mannermaa