Newtonin omenapuun alla

T:Teksti:

Anna Kiukaksen opinnot luistavat loistavasti. Kiukas aloitti taloustieteiden lukemisen tänä syksynä Cambridgessa. ”Lordi Byron kasvatti tämän ikkunan takana karhua. Se ei silti tarkoita, että opiskelijat saisivat hankkia lemmikkieläimiä”, tulokkaita opastettiin heti kättelyssä. Talouden lukijat kuuluvat Trinity Collegeen, joka ylpeilee mielellään sellaisilla nimillä kuin Isaac Newton, lordi Tennyson, Vaugham Williams ja Bertrand Russell. Collegen kasvatit ovat kahmineet roppakaupalla nobel-palkintoja. Ja samoilla käytävillä on prinssi Charles saanut nuhteita nurmikoiden tallomisesta ja liiasta ryntäilystä.
    ”Jotkut kaverit ovat sanoneet, että kun vain vilauttaa Trinityn solmiota työhaastattelussa, niin homma on sillä selvä. En sitten tiedä, on se nykyään totta”, Kiukas kertoo. Cambridgen papereilla saa Englannissa helposti hyväpalkkaisen homman. Suomessa kolmen vuoden tutkintoa ei oikein osata vielä hahmottaa. Cambridgen vaatimustaso ja työtahti ovat omaa luokkaansa.
    Yliopistoon valitaan henkilökohtaisen haastattelun perusteella vain valioyksilöitä. Kiukas sai kansainvälisestä ylioppilastutkinnosta pelkkää kutosta ja seiskaa – eli meikäläisittäin täyden laudatur-rivistön. Itse opiskelu Cambridgessa on jatkuvaa pakertamista esseiden kimpussa. Kiukas on hujauttanut nyt kahdessa kuukaudessa 15 suhteellisen laajaa kirjoitelmaa ja hikoillut 12 tuntia luentoja viikossa. ”Kyllä jokainen täällä on suorituskykynsä äärirajoilla”, hän myöntää.
    Opiskeluihin keskittyminen on varmistettu oleskelupakolla. Sisäoppilaitoskaupungista ei saa poistua käytännössä kuin pidemmille lomille. Samalla yliopisto pitää kasvateistaan hellää huolta. Kiukaksellekin on jaettu muun muassa yliopiston oma luottokortti ja hälytin päällekarkaajien varalta. Cambridgessa opiskelevat eivät haikaile muualle. Yliopiston yli 700-vuotisen historian aikana opiskelijoiden niskaan on valunut roppakaupalla hauskoja perinteitä, juhlia ja kujeita. Sosiaalista puuhastelua riittää joka illalle.

Mari Manninen