Aittokoski: Jari Isometsä lietsoo sotaa

T:Teksti:

78 vuotta on kulunut siitä katkerasta talvesta, kun isovanhempiemme vanhemmat ottivat toisistaan mittaa vapaus-kansalais-veljes-vuoden 1918 -sodassa. Valkoiset voittivat, ja punaiset tulivat maaliin hyvänä kakkosena. Sodan hävisi Suomi.
    Olin ehtinyt kuvitella, että sota olisi menneen talven lumia. Että arvet olisivat jo umpeutuneet ja vuosi 1918 herättäisi ikäistemme keskuudessa yhtä paljon intohimoja kuin kamppailu siitä, kuka on Kazakstanin jalkapallosarjan kolmosdivarin seuraava liiganousija.
    Olin jo ehtinyt kuvitella, että suomalainen vasemmisto ja oikeisto elävät sulassa sovussa keskenään – etenkin, kun molempien parlamentaariset äärilaidat istuvat samassa hallituksessa. Olin väärässä. Vanhat arvet ovat taas auenneet, eikä syyllinen ole sosiaalipolitiikka, viidennen ydinvoimalan rakentaminen tai kysymys rauhanturvalain uudistamisesta. Ei, kuilun vasemmiston ja oikeiston välillä on repinyt ammolleen huippuhiihtäjä Jari Isometsä.
    Kuten viime viikon iltapäivälehdet tiesivät raportoida, Tornion kaupunginvaltuuston kokouksessa ehdotettiin hymypoika Isometsän pr-sihteerin viran lakkauttamista. Isometsän duunihan on hänen omien sanojensa mukaan ”hiihtää mahdollisimman lujaa, jotta kaikki tietävät missä Tornio sijaitsee”. Liksaa hän saa 6 000 markkaa kuussa.
    Ehdotuksen Isometsän viran lakkauttamisesta teki Vasemmistoliitto, ja se kaatui äänin 34-5. Näennäisestä parlamentaarisesta päätöksenteosta huolimatta tunnelmat muistuttavat 78 vuoden takaisia: ”Polseviikit!” jyrähti hiihtäjä Isometsä seuraavan päivän haastattelulausunnoissa. ”Tornion polseviikit ovat kateellisia, kun minulla menee hyvin.”
    Nyt uskon konsensukseen yhtä paljon kuin suomalaisen mieshiihdon tulevaisuuteen. Jari Isometsä lietsoo selvästi sotaa, ja rintamalinjat ovat jo alkaneet hahmottua. Ei liene sattumaa, että samaan aikaan uutisoitiin myös Kemin kaupungin aikeet rakentaa maailman suurin lumilinna, johon kuuluu 12 metrin torni, 400 metriä muuria, ja jossa on sisällä kappeli. Kappelin täytyy olla hämäystä, sillä Kemi on perinteisesti punainen kaupunki.
    Ennen kuin Tornion ja Kemin välinen maasota puhkeaa ja väkivaltaisuudet leviävät maanlaajuisiksi, ehdotan kompromissiratkaisua kansallisen eheytyksen nimissä: Jari Isometsä pitäköön virkansa, mutta suksikoon vittuun. Minua ei kiinnosta, missä Isometsä sijaitsee poliittisella kartalla, mutta maantieteellisellä kartalla näkisin hänen mielelläni siirtyvän kolme tuhatta kilometriä itäkoilliseen.
    Ai niin, yhtä piti vielä kysymäni: missä Tornio sijaitsee?

Heikki Aittokoski