YTHS rauhoittelee e-pillereiden käyttäjiä

T:Teksti:

Maailman terveysjärjestön WHO:n hiljattain julkaisema e-pilleritutkimus pelästytti monet käyttäjät. Tutkimuksen mukaan uudet, matalahormonisiksi kutsutut pillerit lisäävät veritulppariskiä selvästi. Helsingin ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön puhelimet täyttyivät huolestuneista soitoista, kun naiset olivat löytäneet pillerinsä ”vaarallisten” luettelossa. Useimmat YTHS:n asiakkaista syövät juuri ns. kolmannen polven pillereitä.
     ”WHO:n tulokset vaativat jatkotutkimuksia, sillä tapauksia oli niin vähän, että virhemahdollisuus on suuri. Vielä ei voi tehdä mitään varmoja johtopäätöksiä, eikä toistaiseksi ole syytä vaihtaa pillereitä”, arvioi gynekologi Dan Apter YTHS:ltä.
    ”Yleensä mahdolliset ongelmat ilmenevät melko pian sen jälkeen, kun e-pillereitä on alettu käyttää. Jos pillerit tuntuvat sopivan, niitä ei kannata mennä vaihtamaan. Se vain sekoittaa elimistön tasapainoa.”
    WHO:n tutkimuksen mukaan 50 milligrammaa estrogeenia sisältävät ns. toisen polven pillerit olisivat veritulppariskin kannalta turvallisempia kuin 30 milligramman kolmannen polven pillerit. Toisen polven pillereissä estrogeeni neutralisoi keltarauhashormonia, mutta kolmannen polven pillereissä näin ei käy. Toisaalta kolmannen polven pillereillä on monia etuja edeltäjiinsä, ne esimerkiksi kohottavat hyödyllisen kolesterolin määrää ja vähentävät haitallista.
    Veritulpan riski syntyy yleensä, jos käyttäjä on selvästi ylipainoinen, tupakoi ja liikkuu vähän. Perintötekijät voivat myös lisätä riskiä. Muuten pillereillä on ehkäisyn ohella tärkeitä etuja, kuten kuukautiskipujen helpottuminen, aknen hoito ja munasarjasyöpäriskin väheneminen.
    Ns. toisen polven pillereitä ovat Microgynon, Trinordiol ja Trikvilar. Ns. kolmannen polven pillereitä ovat Diane Nova, Femoden, Marvelon, Mercilon, Minulet, Tri-Femoden ja Tri-Minulet.

Miira Lähteenmäki