Uusi Apaja akateemisille työttömille

T:Teksti:

Marraskuun alussa avattiin Vuorikadulla uusi palvelupiste työttömille tai selkeän työttömyysuhan alla oleville akateemisille. Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva ja opetusministeriön rahoittama Apaja tarjoaa mm. tietoja työpaikoista ja koulutuksesta, internet-yhteydet tietopankkeihin, neuvoja urasuunnittelussa ja yritysasiamiehen apua oman osaamisen markkinoinnissa. Palvelu on asiakkaalle ilmainen.
    Apajan avajaiset vietettiin 1. marraskuuta, mutta se aloitti toimintansa jo pari viikkoa aiemmin. Asiakkaat ovat ottaneet palvelun heti omakseen. ”Ensimmäisten reilun kahden viikon aikana meillä oli 600 kävijää”, kertoo projektipäällikkö Eija Bergman. Hänen mukaansa suurin osa Apajan asiakkaista on 90-luvulla Helsingin yliopistosta valmistuneita maistereita. ”Tällä hetkellä voimme ottaa varsinaisiksi asiakkaiksi työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia akateemisia, mutta tietotoria ja työpajaa voivat käyttää myös uranvaihtoa suunnittelevat.”
    Apaja muodostaa yliopiston rekrytointipalvelujen kanssa Helsingin yliopiston työllistymispalvelujen kokonaisuuden. Kahden erillisen yksikön tarpeellisuus on kuitenkin jo ennätetty kyseenalaista, etenkin kun palvelut ovat sekoittuneet toisiinsa useammin kuin kerran. Periaatteessa palvelut erottaa toisistaan asiakaskunnan koostumus: rekrytointipalvelut palvelee valmistumassa olevia tai vastavalmistuneita yliopistolaisia, Apaja kaikkia valmistuneita akateemisia – myös muista yliopistoista ja korkeakouluista valmistuneita. Asiakaskunnassa on kuitenkin myös graduvaiheessa olevia opiskelijoita.
    ”Mutta yleensä ihmiset tulevat meille sen jälkeen, jos he eivät ole saaneet apua rekrytointipalveluista tai työvoimatoimistosta”, Bergman sanoo.
    Rekrytointipalvelujen projektipäällikön Jussi Liimataisen mukaan rekrytointipalvelun keskeisiä ominaisuuksia ovat yhteydet yliopiston perustutkinto-opiskelijoihin, laitoksiin sekä työnantajiin. Näitä Apajalla ei – vielä? – ole, mutta kun Eija Bergman sanoo Apajan virittelevän yhteistyötä muutaman laitoksen ja opiskelijajärjestön kanssa, voi rajankäynnin kahden hyödyllisen yksikön välillä muodostuvan mielenkiintoiseksi.

Jarno Forssell