Hyvien ihmisten juhla

T:Teksti:

Suurin osa vaalivalvojaisten osallistujista on itse ehdokkaita. Muut Vanhalla bailaavat ovat pääsääntöisesti ehdokkaiden tyttö- tai poikaystäviä tai vahingossa kaljalle eksyneitä. Se, että valtaosa edustaa asianosaisia, kuitenkin vain tiivistää tunnelmaa. Kellon lähestyessä yhtätoista alkuillan autius on muisto vain, ja olutta saa jonottaa reilusti yli direktiiviajan.
    Täysiverisiä politiikkoja ei salista löydy montakaan, sillä toisten tappioista ei jakseta riemuita pitkään. Vain Lahjomattomien henkilökohtaisten äänimäärien ilmestyminen taululle herättää spontaanit aplodit.
    Kansallisten ylioppilaiden vajaan kahden sadan nimen ehdokaslista herättää ihmetystä pöydissä. Kerrotaan, että ehdokaslistalle oli kerätty fukseja syksyn avajaiskarnevaaleissa niin, ettei rekryyteillä ollut sen kummempaa tietoa edarin toiminnasta. Pitkä ehdokaslista kerää kuitenkin suuren saldon: porvarillinen vaalirengas saa kymmenen paikkaa.
    Uusi äänestäjäkunta vaaleissa ovat eläinlääketieteen opiskelijat, jotka liikkuvat uurnilla aktiivisesti. Alkuillasta näyttää siltä, että EKY:n kaikki neljä ehdokasta valittaisiin, mutta lopulta läpi menee vain yksi. Kerätyt äänet kuitenkin tukevat Pykälä-LKS-EKY -liittoa, joka nousee seitsemällä paikalla keskisuurten ryhmien joukkoon.
    Edariehdokkaiden suuri määrä ja alhainen äänestysprosentti viittaavat siihen, etteivät kaikki ole kybällä mukana jutussa. “Varmasti 75 prossaa listalta ei halua sisään. Moni on vain parodioimassa, koska kynnys lähteä ehdokkaaksi on hyvin matala”, sanoo Aki T. Niemi, itsekin ehdokas. HYY:n vaalit ovat kaverivaalit. “Riittää, että kaverit äänestää. Porukalla on mahdollisuus saada läpi vaikka Aku Ankka.”
    Kulttuurin ystävät -ryhmä herättää ulkopuolistenkin ihastusta. “Hienoa, että Kystä sai läpi edes yhden ehdokkaan, se osoittaa, että asenteet muuttuu. Muilla Suomen ylioppilaskunnilla on humoristisempi perinne. On joku Helsingin syöpä, että vaaleihin suhtaudutaan niin ylitosikkomaisesti. Ihan ku edari olis joku pikkuparlamentti”, miettii ehdokas Sampo Luoto.
    Yhtäkkiä salista kuuluu eläimellinen – suorastaan jumalaton – huuto, kun kerrotaan, että Jumaluusoppineet ovat saamassa ehdokastansa läpi.

Uskalikon valinta

“Keskustassa on potentiaalia todelliseksi liberaalipuolueeksi”, hehkuttaa ryhmän ehdokas Anssi Rantakari, jonka äänimäärä on 14. Hänen mukaansa nykyisessä ilmapiirissä keskusta on rohkea valinta, koska puolueella on monen mielessä negatiivinen kaiku. Ehdokas iloitsee ryhmänsä mukana, kun ilmoitetaan, että keskusta voi saada läpi jopa neljä ehdokasta. Vielä huomattavasti suurempi riemu nousee, kun kerrotaan, että samassa vaaliliitossa olleet eivät ole saamassa läpi ketään. Lopulta ryhmä saa läpi kaksi ehdokastaan.
Vihreiden tappiota ennustetaan eri puolilla Vanhaa ennen tulosten saapumista, “heikko lista eikä valtsikasta oikeen ketään”. Vihreät nousevat illan mittaan ja selviävät Helsingissä muuta maata paremmin menettäen vain yhden paikan.
    Kaikki eivät pelkkään poliittisen traditioon luota. Ainejärjestön suuren vaalirenkaan ehdokkaat Esa Perkiö ja Antti Lauri painottavat, että he eivät anna ensimmäistäkään poliittista kannanottoa. “Edustamme lähinnä itseämme. Emme tarjoa lupauksia emmekä tekoja”, kertovat ehdokkaat 137 ja 108 luottaen miesenergiaan, jota korostamaan on valittu yläosaton juhla-asu. Topless ei ole oikotie edariin, ääniä kertyy 16 ja 22, jotka eivät riitä palkintosijoille.
    Opiskelijoiden paljon vatvottu äänestyshaluttomuus paheni tänä vuonna entisestään. Äänestysprosentti laski 37:stä jo 31:een. Ehdokkaat arvelivat itse, että opiskelijoita ei ole vielä kohdeltu niin kaltoin, että he radikalisoituisivat tosissaan. “Jos viedään kolmekymppiä opintotuesta, niin se ei vielä saa ketään varpailleen”, tiivistää Limeksen ehdokas Taru Koskinen.
    Ehdokkaat ovat keskenään niin samanlaisia ja kaikki kaikkien asialla, että äänestäjän intohimot eivät herää. “Ehdokkaat ovat pitkälti samaa mieltä kaikesta. On vain pieniä painotuseroja, jotka ei paljon motivoi”, Luoto sanoo.
    (Tulokset löytyvät osoitteesta: http://www.helsinki.fi/jarj/hyyvaalit.html)

Miira Lähteenmäki ja Miska Rantanen
Kuva: Sami Haapavaara