Hollywood keksi internetin

T:Teksti:

Hollywood keksi yhdistää vanhat seikkailuainekset internetiin. Graalin maljan tilalla on Huipputärkeä Disketti ja verkkoterroristit korvaavat perinteiset natsit. Tänä syksynä Suomeen tulee monta tietoverkkoja hyödyntävää leffaa. Suurinta hittiä havitellaan Irwin Winklerin ohjaamasta “The Netistä”, jonka ensi-ilta on 3. marraskuuta.
    “The Netissä” Sandra Bullock esittää tietokonevirtuoosi Angela Bennettiä, joka saa sattumalta haltuunsa verkkoterroristien ohjelmalevykkeen. Terroristit halajavat levykettä takaisin ja painostavat Bennettiä sotkemalla hänen henkilötietonsa. Bennett saa väärän nimen, identiteetin ja jopa rikosrekisterin.
    Elokuva alleviivaa yhteiskunnan haavoittuvaisuutta, kun ihmiset uskovat enemmän tietokonerekistereihin kuin itseensä. “Olemme kaikki tietokoneella. Rekisterit vain odottavat, että joku alkaa käsitellä niitä. Ja joku varmasti alkaa!”, huutaa takaa-ajettu tietokonenero.
    Tietoyhteiskunnan ongelmien pohdiskeluun elokuva ei kuitenkaan innostu, vaan se luo tekniikan pelosta puhdasta jännitystä. Intensiteetti säilyy hyvin, sillä yllätyksiä on ripoteltu pitkin elokuvaa.
    Tarinan paha kaveri on Jack Devlin (Jeremy Northam), jonka kanssa Bennett taistelee tasapäisesti. Elokuvan sopivasti tasa-arvoinen sanoma on, että nainen pärjää, kun äly ratkaisee. Miehet eivät jutussa juhli, sillä kaunis tietokonefriikki löytää onnensakin Alzheimeria sairastavasta äidistään.

Miira Lähteenmäki