Aavelaskun jälkinäytös

T:Teksti:

Hornet-kauppojen kriitikot Heikki Hiilamo ja Simo Sipola eivät vieläkään anna Suomen kansan nauttia uusistaherhiläiskoneistaan rauhassa: kaksikko on kirjoittanut jatko-osan 1994 ilmestyneelle Aavelasku-kirjalleen.
    Sadankomitean rauhanpalkinnon edellisellä opuksellaan hankkineet Hiilamo & Sipola jatkavat samoilla linjoilla kuin edellisessä teoksessaan. Uudessa kirjassa kyseenalaistetaan Suomen nykyiset puolustusstrategiat ja ihmetellään Hornet-kauppojen epävarmaa loppuhintaa. Erityinen huolenaihe on vastakauppojen aitous ja niiden arvottaminen. Käytössä olevat erilaiset teknologiakertoimet ja mukaan huolitut tilaukset, jotka olisivat touteutuneet muutenkin, vääristävät kirjoittajien mukaan tilastoja. Tärkeimpinä uusina lähteinä kirjassa käytetään laivatilauksista kertovia nimettöminä pysytteleviä telakoiden johtajia sekä Pentagonin asiakirjamalleja, joiden mukaan Suomi voisikin halutessaan vielä supistaa tilaustaan – jopa ilman ylimääräisiä kuluja. “Jälkinäytöksessä” pohditaan myös menemmekö NATO:onkin ilman kansalaiskeskustelua.
    Muilta osin kirjanen tyytyy lähinnä tiivistämään viimeaikaista maanpuolustuskustelua. “Uutisointi on edelleen pääsasiallisesti hymistelevää. Haluamme avata jälleen keskustelua”, Sipola kommentoi. Tällä kertaa herhiläispesää sohaistaan kuitenkin varsin köykäisin eväin.

Jan Erola