YK-yhdistys tarjoaa “asiapitoista yhdessäoloa”

T:Teksti:

Opiskelijoiden YK-yhdistys haluaa järjestön jaloudesta huolimatta pitää tiukasti kiinni omasta itsenäisyydestään. Yhdistys ei ole Suomen YK-liiton alainen, vaan itsenäinen ryhmä, joka sitoutuu määräaikaiseen yhteistyöhön jättijärjestöjen kanssa. “Me emme halua ajaa mitään poliittista asiaa, vaan palvella mahdollisimman hyvin keskiverto-opiskelijan kiinnostusta. YK on eri aikoina eri tavoin poliittisesti sitoutunut , mutta me pysymme sellaisen ulkopuolella”, Annikka Tenkanen vakuuttaa.
    HYKY:ssä on satakunta jäsentä, joista noin viisitoista on aktiivisia. Lisää kaivattaisiin, mutta maailmanparannus ei ole muodissa ja useimpien opiskelijoiden mielestä vapaa-aikansa voi käyttää paremmin muualla.
    “Sellaisia kommentteja tulee, että oman toimeentulon hankkiminen on niin vaikeaa, ettei enää huvita ajatella jotain Ecuadorin lapsia. Toisaalta kaikki me mukana olevatkin olemme yhtä tiukassa tilanteessa, enemmän se on asenne- ja kiinnostuskysymys.”
    HYKY:n jäsenistö on valtsikkapitoinen ja naisvoittoinen. Suurin osa opiskelee valtio-oppia tai kansainvälistä politiikkaa, mutta Tenkanen kehaisee, että mukana on myös joitain limnologian, matematiikan ja sosiaalipolitiikan lukijoita. Ryhmä tapaa projektien ohella parin viikon välein. Yhdessäolo on “asiapitoista” eli päätarkoitus ei ole rento hengailu samanhenkisten kanssa, vaan konkreettisten projektien hoitaminen. Tällä hetkellä ryhmää työllistää YK:n 50-vuotisjuhlan Maailmannäyttely, jossa jäsenet ovat vapaaehtoistyöntekijöinä.
    “Jotkut kysyvät pääseekö tämän yhdistyksen kautta YK:hon töihin. Ei pääse, mutta täällä voi oppia millaista työ käytännössä olisi”, toteaa Tenkanen ja kertoo, ettei itse ole enää varma haluaako elämänuraa YK:sta. “Opintojen alussa oli idealismia, joka väistyy realismin tieltä.”
    (Helsingin yliopiston YK-yhdistys tapaa parillisten viikkojen maanantaina kello 18.00 Mannerheimintie 5 B:ssä, seitsemännessä kerroksessa. Seuraava tapaaminen on poikkeuksellisesti 23. lokakuuta.)

Maailma näytillä Wanhassa satamassa

Suomen YK-liitto järjestää Wanhassa Satamassa Maailmannäyttelyn, johon kokoontuu popbändejä, poliitikkoja, etnokauppiaita ja sinibaretteja juhlimaan järjestön 50-vuotissyntymäpäivää. 24-27. lokakuuta järjestettävään suurjuhlaan aiotaan houkutella tuhansia kävijöitä tarjoamalla kaikille jotain: lapsille järjestetään oma maailmanvalloitus, julkkiksista innostuneille esitellään näyttävä määrä tunnettuja muusikoita ja poliitikkoja ja itse aiheesta kiinnostuneille kerrotaan YK:n historiasta ja tavoitteista.
    Päälavalla esiintyvät mm. Hypen Tino Singh, Kaivo-yhtye, Arcadio ja Angelin tytöt. Lavalla myös haastatellaan kansainvälisiä suomalaisia: Tarja Halosta ja Arja Saijonmaata sekä hyvän tahdon lähettiläitä Anneli Saaristoa ja Pave Maijasta. Kestävyysjuoksuvalmentaja Mike Kosgei, toimittaja Umaya Abu-Hanna ja suurlähettiläs Anna Zigure puhuvat otsikolla Maailma Suomessa.
    YK:n sinibaretit ja puolustusministeriö järjestävät rauhanturvatoimintanäytöksiä Wanhan Sataman ulkokentällä, jonne on hilattu asiaan kuuluvaa kalustoa.

Miira Lähteenmäki