Sukupuolisotaa

T:Teksti:

Kun ”Suomalaisen tasa-arvokomitean” historioitsijat vuoden 2050 paikkeilla kaivautuvat sukupuolten välisen kanssakäymisen sedimentteihin, pitävät he vuotta 1995 merkittävänä rajapyykkinä suomalaisten miesten ja naisten suhteissa. Silloin kärjistyi pinnan alla kytenyt sukupuolisota, naiset kaivoivat virkkuukoukkunsa esiin ja miehet hankkivat vaimonsa Filippiineiltä. Syntyneiden ryhmittymien kenraaleiksi nousivat kirjailija Anja Kauranen ja toimitusjohtaja Veli Karppanen. Tällaisen kuvan tutkijat saavat tutustuessaan aikalaislehdistöön ja nauhoituksiin television ajankohtais- ja keskusteluohjelmista. Sääli tulevaisuuden tutkijoita.
    Syksyn sukupuolisota on täyttänyt myyvän lehtijutun kriteerit, sillä siinä on ollut sopivasti seksiä ja väkivaltaa. Lisäksi sen on voinut kärjistää kahteen näkökantaan, jotka on asetettu vastakkain tv-debateissa. Ikävä kyllä, keskustelussa ovat menneet puurot ja vellit sekaisin. Mediapataan on sekoitettu kirjailijan fiktiota, tieteellistä tutkimusta, viidenkympin kriisiä ja valkoista orjakauppaa.
    Järkevien vastinparien löytäminen on tuntunut mahdottomalta suoritukselta. Kun on haluttu puhua naisten väkivallasta, altavastaajaksi on otettu aiheesta fiktiivisen romaanin kirjoittanut kirjailija. Tai kun on haluttu puhua filippiiniläisvaimojen tuottamisen moraalista, studioon on kutsuttu Sir Vilin rinnalle täysin eri aaltopituudella oleva yliopistollinen naistutkija. Mistä olisi löytynyt se militanttifeministi Doc Martens -maihareissaan, joka olisi potkaissut Vilille luun kurkkuun?
    Jotta Suomalaisen tasa-arvokomitean historioitsijalla vuonna 2050 olisi edes teoreettinen mahdollisuus saada totuudenmukainen kuva sukupuolten välisestä suhteesta Suomessa vuonna 1995, kerrottakoon se nyt tässä.
    Filippiiniläinen vaimo on toistaiseksi vasta hyvin pienellä, miesten edustavimpaan eliittiin kuuluvalla joukolla. Virkkuukoukkuja on todistettavasti näkynyt vain marttojen teeilloissa, tylsillä luennoilla ja joskus Kinky-klubilla. Tasa-arvon paratiisi Suomi ei ole, mutta kansainvälisessä vertailussa lähinnä sitä. Petrata silti voisi, paljonkin. Maltti on kuitenkin valttia, siskot, sillä pappoja pelottaa. Sukupuolirauhaa!

Jarno Forssell