Sovinisti nöyränä naisten edessä

T:Teksti:

Suomen suurimmaksi sovinistiksi nimetty Seppo Hyrkäs ei kerta kaikkiaan tajua naisten kirjoittamia romaaneja. ”En ymmärrä kieltä. Ja kun pääsen kärryille juonesta, se ei kiinnosta pätkääkään”, kirjailija-toimittaja Hyrkäs huokaa. ”Naiset ovat älykkäämpiä, monitasoisempia. Miehille asioiden täytyy olla yksinkertaisia, jakoavaimella ja vasaralla purettavia.”
    Hyrkäksellä on toinenkin ratkaisematon ongelma: kuinka sanoa naiselle kohteliaasti EI. ”Se on hirveää, kun joutuu väkisin veivaamaan”, hän valittaa ja hymyilee ujosti. Venäjän reissulla Hyrkäs välttyi ”veivaamiselta” vetämällä joka ilta niin hirveät perseet, ettei naisopas iljennyt käydä kimppuun. ”Se oli ystävällisempää kuin joutua torjumaan sen pienen viiksekkään pullukan aikeet.”

Sovinistina on kiva olla

Naisiin, seksiin ja rakkauteen Seppo Hyrkäs suhtautuu lähes lapsekkaan kunnioittavasti. Sen sijaan omille sikamaisen sovinistisille kolumneilleen ja kirjoilleen hän hihittelee avoimesti. Opukset kuten ”Tosimies ei torttuun tukehdu” ja ”Virkisty vieraissa” ovat saaneet tiukimman linjan feministit halkeamaan kiukusta.
Kirjat opastavat yksityiskohtaisesti, kuinka kaljamahainen piereskelevä suomalainen tosimies pääsee vittumaisesta akastaan eroon – tai ainakin nautiskelemaan naapurin muijasta. Tosimiehen unelma on vähäpukeinen pimatsu, joka imee hyvin ja antaa aina takaapäin. ”Ei kai helvetissä kukaan voi ottaa tuollaista vakavissaan!”, Hyrkäs hekottaa.

Parisuhdeneuvoja sukkanauhavuorilla

Iltalehden toimituksen työtoverit, kumpaakin sukupuolta, pitävät Seppo Hyrkästä sympaattisena veikkosena, jolle voi uskoa huoletta nais- ja mieshuolensa. Hyrkäksen neuvo on aina sama: jos se on niin karmea, niin lähde kävelemään. Iltaisin avioliittoneuvonta jatkuu ravintola Messeniuksessa, jossa suomalaiset demideekistaiteilijat itkevät kurjuuttaan. Valtakunnansovinisti on itse noudattanut ohjeitaan. Pari vuotta sitten hän otti pitkällisen avioliiton päätteeksi eron.
Seppo Hyrkäksen elämä on ollut vähän kuin Aki Sirkesalon biisissä ”Miehen täytyy tehdä mitä miehen täytyy tehdä”. Paitsi että Hyrkäs tuskin tuntee koko Sirkesaloa. Tosimies on viisikymppisten äänitorvi ja eli nuoruutensa aikana, jolloin naisten perusalusvaatetukseen kuuluivat sukkanauhaliivit. ”Ymmärtävätkö nuoret pojat nykyään mitään sukkanauhojen päälle?”, Hyrkäs utelee.

Mari Manninen
Kuva: Lauri Mannermaa