Opiskelijakirjaston hankitavarat romahtivat

T:Teksti:

Tuoreen selvityksen mukaan opiskelijakirjaston yleisen kirjaston hankintavarat ovat supistuneet vuoden 1992 tasosta yli 87 prosenttia. Kurssikirjallisuuden osalta tilanne ei ole oleellisesti muuttunut, mutta kausijulkaisujen ja tutkimuskirjallisuuden osalta taso on romahtanut täysin. Opiskelijakirjastosta onkin hiipien tulossa pelkkä kurssikirjalainaamo. Tärkeimpänä syynä on tilanpuute. Ja sen syynä tietenkin raha.
    Selvitys osoittaa, että kun vuonna 1992 opiskelijakirjastolla oli kausijulkaisujen tilaamiseen noin 190 000 markkaa, oli summa viime vuonna vain 42 700 markkaa. Tutkimuskirjallisuuden määrärahat putosivat samana aikana 46 000 markasta 36 000 markkaan. Opiskelijakirjaston yleinen lainaamo on joutunut lähivuosina lakkauttamaan valtaosan aikakauslehtitilauksistaan. Kotimaisista lehdistä on lakkautettu 118 ja ulkomaisista 88. Kirjastoon tulee enää noin 80 lehteä, joista parikymmentä lahjoituksena.
    Selvityksen on tehnyt Eeva Peltonen valtiotieteellisen tiedekunnan kirjastosta. Tiedekuntakirjastoja huolettaa se, että yleisen lainaamon kokoelmien supistuminen lisää rajusti kysyntää tiedekuntakirjastoissa. “Voisi ennakoida, että muualle tulevaisuudessa mahdollisesti kohdistuvat paineet saattavat olla aika huomattavat”, Peltonen arvioi.

Jarno Forssell