Maailman ympäri tuopin aikana

T:Teksti:

Vanhalla Ylioppilastalolla on nyt mahdollista stimuloida tajuntaansa vaihtoehtoisella tavalla. Lokakuun alussa Lehtikahvilan takahuoneeseen perustettu Nettikahvila viekottelee räpistelemään tietoverkoissa peräti kahdeksan upouuden tietokoneen voimalla. Pääsy tiedon valtatielle on varattu HYY:n jäsenille ja Lehtikahvilan asiakkaille.
    Paikalle ounastellaan suosiota, sillä nettisurffailu yliopiston ATK-asemilla on kielletty päiväsaikaan. Jo ennen paikan virallista avaamista viidakkorumpu on tuonut paikalle paljon opiskelijoita. Seminaaritöiden tai gradun naputtelu ei Nettikahvilassa kuitenkaan onnistu. ”Levykeasemat eivät toimi koneissa, jotta niistä ei voisi imuroida tiedostoja omaan käyttöön. Emmekä halua koneisiin viruksia”, kertoo HYY:n Tom Jacobsson.
    Koneiden ulkoisesta turvallisuudesta huolehtivat teräsketjut, videovalvonta ja toverikuri. Lisäksi käyttöjärjestelmiä on peukaloitu sen verran, että koneisiin ei voi soveltaa käytännöllisiä piloja formatoinnin tms. muodossa.
    Kahvilan hardwaren kustannuksiin ovat osallistuneet HYY ja liuta sponsoreita. Vanhan Ylioppilastalon päällikön Vesa Ristimäen mukaan paikan ylläpidosta kertyy kustannuksia 1000-2000 markkaa kuukaudessa. Tekniseen puoleen onkin satsattu. Paikallisverkon ja kiinteän yhteyden vuoksi yhteydet ulkomaailmaan ovat kotikoneita vikkelämmät, ja Vanhan Ylioppilastalon oma kotisivu (http://www.vanha.fi) valmistuu lähiaikoina. Järjestettyä neuvontaa paikalla ei ole, mutta järjestäjät kehottavat ihmisiä omatoimisesti kysymään vinkkejä vierustoveriltaan.
    Nettikahvila on auki samaan aikaan kuin Lehtikahvila eli arkisin 11-22. Jos paikka saa suosiota, voidaan laajennettuja aukioloaikoja harkita, lupaa Ristimäki.

Miska Rantanen
Kuva: Tuomas Harjumaaskola