Valintakokeet uusiksi

T:Teksti:

Yliopistojen autonomian olennainen osa on ollut, että koulut saavat itse valita opiskelijansa, parhaaksi katsomallaan tavalla. Nyt opiskelijahaku aiotaan laittaa uusiksi. Tarkoituksena on parantaa pyrkijöiden asemaa niin, että valintasysteemit huomioivat eri alojen ja korkeakoulujen erityispiirteet.
    Vaan mitä tarkoittaa selvitysmies Matti Jussilan kontolle asetettu ehto opiskelijavalinnan keventämisestä? Pääsykokeista luopumista ja ylioppilastodistuksen nostamista ainoaksi valintaperusteeksi? “Tuskin sentään”, toteaa korkeakouluneuvos Marita Savola opetusministeriöstä. Savola ei usko, että valintamenettelyssä mennään äärimmäisyydestä toiseen, vaikka uudistuksia onkin tarpeen tehdä. “Pikemminkin näyttää siltä, että ammattikorkeakoulutkin ovat osin siirtymässä valintakokeiden käyttöön.”
    Viimeksi korkeakoulujen valintaperusteita pohdittiin 1986, mutta silloin ei ryhdytty suureen remonttiin. Lähtölaukauksen tämänkertaiselle selvitykselle antoivat opetusministeriön ja korkeakoulujen tulosneuvottelut vuosiksi 1995-98. Korkeakoulut ovat sitoutuneet kehittämään opiskelijavalintaansa niin, että niissä suositaan ensimmäistä koulutuspaikkaa hakevia. Lisäksi maahan halutaan luoda kattava tekninen yhteishakujärjestelmä.

Autonomia säilytettävä

Opiskelijoiden edustajana valintakoeuudistuksia pohtivassa työryhmässä istuva Esa-Pekka Keskitalo ei halua vähentää valintakokeiden merkitystä ylioppilastutkinnon kustannuksella. Keskitalon mielestä valtion tulee tulosneuvotteluissa tyytyä tavoitteiden asettamiseen, eikä rajoittaa sitä kuinka korkeakoulut tavoitteet saavuttavat.
Keskitalon mukaan ei myöskään ole selvää, missä määrin ylioppilastutkinto – uudistettunakaan – soveltuu valintakokeiden korvikkeeksi. Keskitalon mukaan pelkkään ylioppilastutkintoon perustuvasta valinnasta on huonoja kokemuksia: kuuden ällän ylioppilaatkin keskeyttävät, jos motivaatio ei riitä.

Ritari Rohkea

Korkeakouluneuvos Marita Savola pitää kiivastakin keskustelua uudistuksista odotettavana, ja tarpeellisenakin. “Matti Jussila oli rohkea ottaessaan selvitystehtävän hoitaakseen. Aikaisemman kokemuksen perusteella voi sanoa, etteivät nämä selvitystehtävät ole mitään herkkua.”
    Valintakoemenettelyä koskevat ehdotukset tulee olla valmiina vuoden lopussa. Ministeriö ei ryhdy sanelemaan korkeakouluille, kuinka niiden olisi opiskelijansa valittava, vaan päätökset toimenpiteistä tehdään yhdessä maaliskuussa käytävissä tulosneuvotteluissa.

Nina Korhonen