Työtä netissä!

T:Teksti:

Opintojensa finaaliin edenneet voivat tasoittaa työelämän kynnystä Internet-tietoverkon avulla. Web-osoitteessa http://www.mined.fi/rekrytointi/ on avattu korkea-asteen rekrytointipalveluiden asiakkaita palveleva kotisivu. Tarkoitus on saada työnantajat ja tuhannet vastavalmistuneet tai loppusuoralla olevat opiskelijat kohtaamaan toisensa.
    Opiskelijaa palvelee myös samaan osoitteeseen kerätty tietous Internetistä löytyvistä merkittävimmistä työvoima-aiheisista palvelimista. Niiden avulla voi valmistella työhön lähtöä vaikka Aasiaan asti. Kotisivusto sisältää käytännön niksejä työnhakuun omien taipumusten arvioinnista vieraskielisen cv:n laatimiseen asti.
    Käytännössä pestausprosessi etenee niin, että työn tarjoaja täyttää verkkoon kytketyllä tietokoneellaan sähköisen lomakkeen. Hän voi lähettää työn tarpeen kuvauksen yhdeltä istumalta niin moneen akateemiseen rekrytointiyksikköön kuin haluaa. Seuraavassa vaiheessa rekrytointipalvelusta tai -palveluista soitetaan hieman vanhempaa tekniikkaa edustavalla puhelimella työnantajalle ja kerrotaan sopivista työntekijäehdokkaista. Jatko sujuu ehkä työhönottohaastattelun merkeissä.
    Suomen akateemisten rekrytointipalveluiden pestuukotisivut on tuottanut Tampereen yliopiston rekrytointipalvelut opetusministeriön ja työministeriön tuella. Jo aiemmin tamperelaiset ovat kunnostautuneet tuottamalla Verkkojen verkkoon yleisen työvoima-aiheisen palvelimen (http://www.uta.fi/rekrytointi/), joka sekin saattaa käytännössä auttaa eniten yliopistojen ja korkeakoulujen väkeä, joilla on opinahjonsa puolesta käyttäjäoikeudet Internetin palveluihin. Tästä osoitteesta löytyy työministeriön avointen työpaikkojen tietokanta ja parikin työaiheista keskusteluryhmää.

Antti Kolari