Seiskan arvoinen opintotuki

T:Teksti:

Opintotuki on riittämätön. Tulevista lääkäreistä 60 prosenttia laskee, ettei valmistu niissä 55 kuukaudessa, joille opintotukea maksetaan. Myös humanisteilla ja aineenopettajilla on suuria hankaluuksia saada opintotukikuukaudet riittämään. Opiskelijoiden toimeentuloa selvittänyt valtiotieteen ylioppilas Panu Poutvaara ehdottaakin järjestelmään joustavuutta: tutkinnon laajuus tai jopa koulutusalojen väliset erot pitäisi huomioida opintotukea myönnettäessä.
    “Tiedekunnista lääketieteellisen tilanne on hälyttävin. Vain 41 prosenttia uskoo valmistuvansa ajoissa. Tärkein syy on muita laajempi tutkinto. 250 opintoviikon suorittamiseen menee ymmärrettävästi pitempi aika kuin 160 opintoviikon kasaamiseen”, Poutvaara toteaa. Kaikista päätoimisista opiskelijoista 26 prosenttia epäilee, ettei 55 kuukautta riitä maisterin papereiden hankkimiseen. Oikeustieteellisessä opiskeleva mies muotoilee asian näin: “Ei mitään hajua, kuinka järjestän toimeentulon opintotuen loputtua. Pitänee ryöstää mummoja tunnelissa!?”
    Nykyinen opintotukijärjestelmä rankaisee opiskelijoita, jotka eivät heti osaa valita itselleen sopivaa koulutusalaa. Tukikuukaudet kuluvat ensimmäisestä opintorahaerästä alkaen, vaikka opiskelija vasta etsisikin ominta alaansa. Pääainettaan vaihtaneista noin puolet arvelee valmistuvansa tukikuukausien aikana, toisen puolen on keksittävä muita keinoja loppuopintojen rahoittamiseen.
    “Mikäli opintotuen maksuaikaa halutaan rajoittaa, ei tukikuukausien laskeminen voi alkaa uudelleen aina, kun opiskelija vaihtaa pääainettaan. Ilman merkittäviä lisäkustannuksia voitaisiin kuitenkin antaa opiskelijoille katumusvuosi, jonka jälkeen saisi edelleen tukea täyden kuukausimäärän”, Panu Poutvaara suosittelee.

Työllä särvintä pöytään

Elokuun alussa voimaan astuneet hallituksen säästöpäätökset nipistivät opintorahaa 30-120 markkaa. Korkeakouluopiskelijoiden täysimääräinen opintoraha on nyt 1 540 markkaa ja huonoimmassa asemassa olevien, vanhempiensa luona asuvien alle 20-vuotiaiden opintoraha on 630 markkaa. Opintoihin liittyvän harjoitteluajan palkka leikkaa opintotukea.
    Vuonna 1992 toteutetun opintotukijärjestelmän uudistusten tavoitteena oli opintorahapainotteisuuden lisääminen ja vastaavasti lainaan perustuvan toimeentulon karsiminen. “On huolestuttavaa, että hallitus muutti säästöpäätöksillään tätä hyväksi todettua suuntausta: kaikki budjetin nipistykset tehtiin opintorahaan ja kompensaatiot lainaosuuteen”, HYY:n sosiaalisihteerit Ulla Mattila ja Pia Sutinen kommentoivat.

Hakemussuma purettu

Kulunut kesä aiheutti harmaita hiuksia ainakin niille, joille kesän opintotuet ropsahtivat vasta elokuussa. Kesäkuun ylimääräisenä maksatuspäivänä 22.6. sai opintotukea reilut 3 000 yliopisto-opiskelijaa, mutta noin 2 500 opiskelijaa joutui odottamaan rahaa elokuulle asti. Ruuhkat hakemuskäsittelyssä johtuivat mm. työvoimapulasta sekä hallituksen tekemien säästöpäätöksien aiheuttamista muutoksista. Nyt suma on purettu ja syksyn tuki maksetaan ajallaan.

Nina Korhonen