Lady Daysta puuttuu aito blues

T:Teksti:

Billie Holiday, bluesin surusävyinen ikoni ja jäljittelemätön tulkki on saanut suomalaisen tulkinnan. Vierailuteatterin “Lady Day” on valkoinen, vaaleaääninen ja atleettinen Mari Rantasila, sieluaan myöten tumman, huumehuuruisen nimihenkilönsä vastakohta. Esityksen ensi minuuteista onkin selvää, ettei näköiskuvaan olla edes pyritty. Hyvä niin, sillä mikään ei ole nolostuttavampaa kuin pieneksi jäävä suuren tulkinta.
    Käsikirjoittaja Aino Piirola ja ohjaaja Teija Hyvärinen ovat päätyneet yksinkertaiseen, mutta vaativaan kerronnan muotoon: Holidayn huumeiden, holhoavan äidin ja hakkaavien miesten kirjomaa elämää valotetaan pikaisin puheosuuksin laulujen lomassa. Kronologinen kerronta esittelee uran nousut ja notkahdukset viimeiseen hengenvetoon. Mutta jotain jää uupumaan. Missä ovat taitelijan elämää niin keskeisesti leimanneet tuska ja intohimo? Harkitun heittäytymisen puute vaivaa etenkin ensimmäistä näytöstä, väliajan jälkeen kankeus alkaa hieman hellittää. Siisti, kesytetty yleisilme kuitenkin säilyy.
    Joitakin turhia “billiemäisiä” maneereja lukuunottamatta Rantasila suoriutuu kunnianhimoisesta urakastaan varsin mallikkaasti, etenkin vanhempana Billienä. Vaikka näyttelijä tunnetusti osaa myös laulaa kovaa ja korkealta, tässä olisi ollut pienieleisyyden paikka. Rantasilan bluesfraseerauksessa on ulkoa opetellun makua. Teijo Eloranta ja Harri Leskinen venyvät miesrooleissaan moneksi. Erityisesti laulaja-Leskisen “Tom Waits”-soundissa on mukavasti räkää ja särmää.
    Billien äitiä esittävä Pirjo Bergström vastaa kuitenkin – Jari Perkiömäen bändin lisäksi – illan nautittavimmasta musiikillisesta annista. Bergströmin sisäistyneet, voimalliset ja omintakeiset tulkinnat tuovat esitykseen juuri niitä aineksia, joita kokonaisuuteen olisi kaivannut enemmän: herkkyyttä, oikeaa hikeä, aitoja kyyneleitä, ja kauneutta yhdistyneenä rujouteen. Sanalla sanoen bluesia.
    Lady Day Vierailuteatterissa. Käsikirjoitus Aino Piirola, ohjaus Teija Hyvärinen, rooleissa mm. Mari Rantasila, Pirjo Bergström, Harri Leskinen ja Teijo Eloranta. Esitykset 27.12. asti.

Jaana Hirvonen