Karmavapaata krishna-teknoa

T:Teksti:

Terhopursiaisille on tiedossa lisää päänvaivaa tekno-musiikin suunnalta. Sillä vasta kun paholainen kopsutteli polkkaa strobon välkkeessä huumaavan biitin tahtiin, lähestyy uusin uhka omien joukosta ja lisäksi kilpailevalta katsomukselta. Tällä kertaa asialla ovat hare krishnat, joiden teknolevy “Shi Haria “on levitetty Saksassa ja Skandinaviassa jo 75 000 kappaletta.
    Avarakatseiselle trance- ja ambient-musiikin ystävälle viesti Shi Harin rantautumisesta Suomeen on lähes ilosanoma. 62-minuuttisen levyn ei tarvitse hävetä maallisemmille virkaveljilleen, mutta hintaa krishnojen cd:llä on ainoastaan 50 markkaa, josta siitäkin kolmasosa kanavoituu intialaisen kaupungin rakentamiseen. Eräänlaisena suositteluna voidaan pitää tekno-nuorison suosiossa olevan Cafe Juliuksen reaktiota: musiikin ohella kasvispiirakoita ja bhaka vadgitoja kaupusteleva bhakta Kardama Tmaja kertoi, että hetken hämmästelyn ja koekuuntelun jälkeen cd:t ja kasetit lähes riistettiin hänen käsistään.
    Sri Harin ammattitaidon takana on korkeampien voimien lisäksi tanskalainen teknotuottaja Ian Ion, joka tunnetaan myös yhtyeistä The Overlords ja Doctor Baker. Krishnojen puolelta levyn isä on aiemmin mm. funkya soittanut munkki Harikesa Swami.
    Useasti teknoheimon paratiisissa Intian Goalla vieraillut Ion kertoo levyn fiilisten löytyneen juuri sieltä: “Sri Harin hindu-trance on hyvin lähellä goa-trancea. Ja trance-musiikki sopii hyvin henkisen viestin välittämiseen. Päästyäsi sisälle musiikkiin viesti kulkee kuin aalloilla ratsastaen.”
    Mitään välitöntä indoktrinaatiota bhakta-munkkeuteen ei silti kannata pelätä, sillä suurin osa levyn “viesteistä” on sanskritiksi. Silti eräs evankelisluterilainen kirkkomies julisti oikopäätä Sri Harin paholaisen musiikiksi edes kuuntelematta sitä.

Sami Hyrskylahti