Anarkiaa rakkaudella

T:Teksti:

”Kaikki alkoi siitä, kun äiti ei antanut minun lapsena katsoa Psykoa Ruotsin televisiosta. Silloin päätin, ettei kukaan saisi koskaan rajoittaa kenenkään elokuvien katsomista”, Mika Siltala muistaa. Mutta tuskin Kemin pikku-Mika osasi suutuspäissään aavistaa, miten pitkälle hän veisi missionsa. Sillä jo kohta kahdeksan vuotta Siltala on johtanut Suomen suurimmaksi paisunutta elokuvafestivaalia, Rakkautta & Anarkiaa, jonka tarjontaan verrattuna Hitchcockin kauhuklassikkoon jää Pikku Kakkoseksi.
    Rakkautta & Anarkian myöhempään esihistoriaan kuuluu pohjoisen poika Siltalan muutto Helsinkiin, missä hän työskenteli ja eli elokuva-arkiston Orionissa. Nuori herra Siltala kiersi myös ulkomaita runsain määrin mukaanlukien lukuisat elokuvafestarit. Idea omasta ja omalaatuisesta leffafestarista Helsingissä toteutui seitsemän vuotta sitten, kun ensimmäinen Rakkautta & Anarkiaa -viikko järjestettiin kulttuuriyhdistys Imagen toimesta.
    Muutamassa vuodessa Rakkautta & Anarkiasta on kasvanut yhdeksi koko kaupungin kiihkeimmistä tapahtumista. Ennakkolippuja jonotetaan satojen metrien voimalla kuin leipää nälkävuosina.
    Rakkautta&Anarkiaa-festareilla on valittavana yli 130 näytäntöä, ja festarin pääteemoja ovat mm. uusin kanadalainen elokuva, Ranskan nuorten ohjaajien aalto, Bruce Leen kung-fu -puvun perijä Jackie Chan ja Andy Warhol. Viime hetken kaappauksia ohjelmistoon ovat vasta valmistuneet Spike Leen Clockers ja Gus Van Santin Top Die For.
    Mutta se Mika-pojan missio. Ilmeisesti maali alkaa häämöttää, koska tänä syksynä ei tarvitse lähteä valtion äiti-sensuurin ulottumattomiin Tallinnaan näyttämään rankimpia pätkiä, kuten joskus aikaisempina kertoina. Siltala tunnustaa: ”Tänä vuonna festivaali on hellempi kuin koskaan aikaisemmin, mikä saattaa heijastella paitsi tekijöidensä henkilökohtaista elämäntilannetta myös maailmaa, joka on muuttunut avarakatseisemmaksi ja suvaitsevaisemmaksi kohti parempaa – muttei vielä tarpeeksi.”
    8. Rakkautta & Anarkiaa festivaali 22.-28.9. Lippujen ennakkomyynti Maximissa, Amandassa ja Kino Engelissä. Avajaisklubissa Vanhalla torstaina 21.9. soittavat mm. Kauko Röyhkä ja Fabulettes.

Sami Hyrskylahti
Kuva: Lauri Mannermaa