Hallituskadusta tuli Yliopistonkatu

T:Teksti:

Yliopiston keskustakampuksen läpäisevä Hallituskatu muuttuu Yliopistonkaduksi. Muutos koskee Mikonkadulta Unioninkadulle ulottuvaa pätkää, jonka varrella ovat mm. yliopiston päärakennus, Porthania, hallintorakennus ja Heimola.
    Yliopistonkadun avajaisia vietetään perjantaina 8. syyskuuta alkaen kello 10. Rehtori Risto Ihamuotila ja kaupunginjohtaja Kari Rahkamo naulaavat ensimmäisen katukyltin Fabianinkadun ja Unioninkadun kulmaan. Lisäksi yliopisto lahjoittaa Kaisaniemen metroaseman vitriiniin asetettavaksi keskustakampuksen pienoismallin.
    Yliopistonkadun muut kyltit vaihdetaan alkusyksystä. Kirjaston Hallituskadun puoleisen päädyn uusi osoite on Yliopistonkatu 1, päärakennuksen pääty saa numerokseen 2. Porthanian numero on 3, hallintorakennuksen 4 ja Heimolan 5. Lähinnä Mikonkatua olevat rakennukset saavat numerot 7 ja 10.
    Yliopistollisen nimenmuutoksen juuret ovat pitkällä. Haminan rauhan muistoksi nimettyä Unioninkatua ehdotettiin muutettavaksi Yliopistonkaduksi jo 1927, mutta vanha nimi päätettiin säilyttää. Yliopiston katsottiin jo näkyvän kaupungin nimistössä, sillä muistuttihan Aleksanterinkatu Keisarillisesta Aleksanterin Yliopistosta.
    Uusi liikkeellelähtö tapahtui metron tiimoilta. Yliopiston johto yritti ajaa Kaisaniemen aseman nimeksi “Yliopistoa”. Kun tämä ei onnistunut, ehdotettiin Yliopistonkadun saamista keskustaan. Tukea toivomukselleen yliopisto sai kaupungin johdolta: kaupunginhallitus päätti 29.5. – vastoin nimistötoimikunnan kantaa – muuttaa osan Hallituskadusta Yliopistonkaduksi (Universitetsgatan). Päätös sai lainvoiman valitusajan päätyttyä heinäkuun lopulla.
    Yleensä valmiita kadunnimiä ei vaihdeta, etenkään Senaatintorin ympäristön historiallisessa keskuksessa, jota vaalitaan suojelukaavalla. Poikkeuksiakin on tehty, kun poliittiset paineet ovat kasvaneet koviksi, kuten on käynyt Urho Kekkosenkadun tai Mannerheimintien kohdalla. Kaupungin nimistötoimikunta vetosi myös mahdollisuuteen nimetä joku Kumpulan uusista kaduista yliopiston mukaan.

Nina Korhonen