Rypyt pois opiskelijakortilla

Opiskelija-alennuksia neuvotteleva Frank ei saa opiskelijajärjestöiltä eettisiä ohjeita. Tällä hetkellä opiskelijoille tarjotaan alennusta esimerkiksi botoxista.

T:Teksti:

|

K:Kuvitus: Tuomas Järvenpää

Kuvitus: Tuomas Järvenpää.

Yli 700 eri tahoa tarjoaa tällä hetkellä opiskelijoille alennusta opiskelijakorttia vastaan. Alennusta saa esimerkiksi junamatkoista, hampurilaisista, kahvista, sähköstä – ja botoxista.

Ensi tammikuuhun asti opiskelija voi saada ”esteettisen lääketieteen edelläkävijältä” ja ”esteettisiin kehon ja kasvojen hoitoihin” erikoistuneelta Estetialta ei-kirurgisia toimenpiteitä huokeahkoon hintaan. Näitä toimenpiteitä ovat esimerkiksi kasvojen kohottaminen botuliinilla eli botoxilla ja huulien muotoilu täyteaineilla.

Pänttäyksestä kurtistuneet kulmat saa uuteen muotoon mesolangalla, ja pikkujoulusitseille ehtii vielä mennä pulleammin huulin. Jos rahaa on: monelle opiskelijalle 200-300 euron hintaiset hoidot maksavat silti liikaa.

 

Miksi botox-hoidoista edes tarjotaan alennusta?

Opiskelija-alennuksista vastaa yritys nimeltä Oy Frank Students Ab. Se ilmoittaa neuvottelevansa alennuksista opiskelijoiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.

”Opiskelijoilla on valta päättää, mitä meillä tehdään. Pyrimme tarjoamaan laajan kirjon erilaisia etuja, joita nuoret opiskelijat voivat hyödyntää”, sanoo Frankin toimitusjohtaja Tiia Lehtola.

Frankin pääomistajia ovat opiskelijajärjestöt: Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Suomen ammattiin opiskelevien liitto (SAKKI), Suomen (ammattikorkeakoulu)opiskelijakuntien liitto (SAMOK) ja Suomen lukiolaisten liitto (SLL). Tämän lisäksi tanskalaisomisteinen matkatoimisto Kilroy omistaa Frankista 49 prosenttia.

Lehtola sanoo, ettei Frank saa suoranaista eettistä ohjeistusta omistajiltaan. Päivittäisestä pyörittämisestä vastaa oma kahdeksanhenkinen henkilökunta.

Yritykset maksavat Frankille näkyvyydestä, jonka he saavat alennuksia tarjoamalla. Frankin myynti löytää alennuksia tarjoavat yhteistyökumppaninsa joko itse, tai sitten yritykset ottavat oma-aloitteisesti yhteyttä.

”Valitettavasti en osaa sanoa, että kummin päin se on mennyt tässä [Estetian] tapauksessa”, Lehtola sanoo.

 

Luulisi, että opiskelijoiden edustajia kiinnostaisi se, kaupataanko alaikäisille ja parikymppisille piikityshoitoja naamaan. Mitä sanoo lukiolaisten edustaja eli SLL:n puheenjohtaja Elli Luukkainen?

”Mielestämme ulkonäön muokkaaminen muuten kuin urheilun keinoin eivät ole sellaisia asioita, joiden pitäisi kuulua Frankin etuihin. Meidän toimintaamme kuuluu lukiolaisten hyvinvoinnin lisääminen.”

Luukkainen sanoo, että Estetia-alennuksesta keskusteltiin omistajien ja Frankin kesken alkuvuodesta. Lukiolaisten edustajat olivat huolissaan siitä, miten opiskelija-alennus vaikuttaa alaikäisten jäsenten minäkuvaan.

Kuitenkin tarjous meni neuvottelujen jälkeen läpi. Frankin toimitusjohtaja Lehtolan sanoin aiheesta käytiin ”jonkin verran sisäistä keskustelua järjestöjen kanssa”.

”Pohdimme, miksi tällainen alennus olisi epäeettinen. Samalla voisi miettiä, teemmekö yhteistyötä kuntosalien tai Painonvartijoiden kanssa. Ihmiset käyttävät palveluita eri tavalla. Miksi yksi kehon muokkaamismenetelmä olisi epäeettisempi kuin toinen?” Lehtola kysyy.

Myöhemmin sähköpostissa Lehtola huomauttaa, että Estetia-etuun on nyt tehty K18-rajaus, koska ”edussa kuvatut palvelut eivät ole missään vaiheessa koskeneet alaikäisiä”.

Myös Estetiasta sanotaan, ettei piikityshoitoja tehdä alaikäisille.

”Lastensuojelulaki kieltää meitä. Edes huoltaja ei voi antaa alaikäiselle lapselle lupaa tehdä hoitoja”, kertoo Estetian sairaanhoitaja Susanna Hanhineva.

 

Tämä ei kuitenkaan kuittaa sitä, miksi SLL suostui epäeettiseksi katsomaansa botox-yhteistyöhön.

Lukiolaisten puolesta puhuva Luukkainen ei osaa kommentoida asiaa, sillä yritysyhteistöistä neuvottelee pääsihteeri. Silloinen pääsihteeri on siirtynyt uusiin tehtäviin, ja uusi aloittaa tehtävissään vasta lehden mentyä painoon.

Luukkainen itse rajoittaisi alennukset epämääräisesti ”opiskelijoiden hyvinvointia” palveleviksi.

”Raja menee siinä, mikä meidän näkemyksemme mukaan hyödyntää lukiolaisten elämää positiivisesti ja tekee lukiolaisen elämästä parempaa.”

Ammatillisia opiskelijoita edustava SAKKI korostaa eettisissä linjauksissaan yksilön valinnanvapautta.

”On ihmisen oma vapaus haluaako muokata itseään, aivan kuten hänellä on oikeus päättää, onko lihansyöjä ja käyttääkö kaupallisen ketjun vaatteita”, kertoo SAKKI ry:n vt. pääsihteeri Sara Siponmaa.

”Frank edustaa neljää järjestöä ja kahta eri astetta. Siellä on muitakin tarjouksia, joita jäsenemme eivät voi käyttää”, sanoo järjestön puheenjohtaja Jasmina Khabbal.

 

Frankin osalta vastaus on selvä: yrityksen tehtävänä on koota alennuksia yhteen paikaan.

”Kukaan ulkopuolinen ei voi olla tuomari siinä, mitä palveluita yksilö saa tai ei saa käyttää. Jos joku kokee saavansa lisäarvoa ja viihtyy palvelun käyttämisen jälkeen paremmin omassa kropassaan, hänellä on vapaus käyttää sitä”, Lehtola sanoo.

Lehtolan mukaan Frankille ei toistaiseksi edes ole tullut vastaan alennuksia, jotka vaatisivat jyrkkiä eettisiä linjavetoja.

”Kiinnitämme huomiota siihen, kuka palvelua tarjoaa ja siihen, että palveluntarjoavat vaikuttavat luotettavilta.”

Lehtola ei halua määritellä, minkä alan toimijan kanssa Frank ei missään nimessä tekisi yhteistyötä. Alennuksia neuvotellaan sen mukaan, mitä järjestöt ja Frank olettavat opiskelijoiden haluavan ja tarvitsevan.

Estetian Hanhinevan mukaan kyselyjä toimenpiteistä tulee alaikäisiltä jatkuvasti, vaikka itse alennusta ei olekaan käytetty erityisen ahkerasti.

”Ihmisen kehonkuva muuttuu 24 vuoteen asti, ja ihminen kehittyy fyysisesti siihen asti, joten ennen sitä on oikeastaan aika turha tehdä mitään pistohoitoja.”

 

SAMOK:in kirjoitusasu korjattu 7.12. klo 10:49.