Ettei tarvitsisi selittää

T:Teksti:

Luulisi, että tätä varten on kirjoitettu jotain oppaita. Ei kai kukaan järkevä ihminen hae seuraa googlamalla sanan ”adjektiivi” ja listaamalla kaikki hakutulokset peräkkäin?

Mutta kyllä, Suomen suosituimman deittisivuston Suomi24:n treffi-ilmoituksissa kaikki ovat herkkiä, usein tunteellisia, älykkäitä, huumorintajuisia, impulsiivisia, monipuolisia, hauskoja, positiivisia, ulospäinsuuntautununeita, hyvällä tavalla vähän hulluja, avoimia, seikkailunhaluisia, vahvaluontoisia, kauniiksikin kehuttuja. Vakavissaan leikkimielisiä.

Ihmiset kuulostavat samalta kuin huonoissa työhakemuksissa: älykkyydestä riippumatta ääliöiltä. Itseään on niin vaikeaa selittää.

Siksi Matti Haramo, perusti palvelun nimeltä AcademicSingles.

”Deittailijoiden täytyy kohdata tavalla tai toisella, muuten treffisivustot ovat vain plärättäviä ihmiskatalogeja, josta pitäisi päätellä, toimiiko vai eikö toimi”, Haramo sanoo.

AcademicSingles toimii kuin yksinkertaistettu Facebook. Omalle seinälle voi kirjoitella päivityksiä ja muiden päivityksiä voi kommentoida.

”Jos olisin itse nähnyt nettikahvideittieni Facebook-seinät ennen treffejä, olisin pystynyt sanomaan heti, tulemmeko toimeen vai emme.”

Kuten Facebookkin aikanaan, AcademicSingles on pelkästään yliopisto-opiskelijoille. Sivustolle pääsee kirjautumaan vain voimassaolevalla koulun sähköpostiosoitteella.

Ilmaista se ei ole, vaan kuukausimaksu tulee olemaan jotain viiden ja yhdeksän euron väliltä. Siksi, että ”deittimaailmassa sitä saa, mitä maksaa”. Eurot takaavat ajan tasalla olevat profiilit ja tosissaan viestivät käyttäjät.

Kohderyhmä on Haramon mukaan erinomainen. Onhan niin, että yliopistomaailmassa saa paitsi sitä mitä maksaa, sitä mitä opiskelee: Helsingin yliopiston opiskelijoista kaksi kolmasosaa on naisia, Aallossa taas miehiä.

”En pysty sanomaan, miksi yliopisto-opiskelijat haluaisivat deittailla vain toisia yliopisto-opiskelijoita, mutta on tyypillistä, että he hahmottavat maailmaa samalla tavalla, periaatteellisesti.”

Periaatteet vain ovat kyllästyttäviä kuin ”mä itseasiassa seurustelen” -selitys treffien päätteeksi. Ehkä siksi monet treffisivustot ovat laajentaneet piiriä äkkiä.

Esimerkiksi tapailusovellus Tinder aloitti pari vuotta sitten Etelä-Kalifornian yliopiston sisäisenä, mutta levisi nopeasti useammalle kampukselle. Nyt siellä voi tsättäillä Pukinmäen Alepan myyjälle.

”Mutta tuleeko niitä kontekteja jalostettua? Syntyykö niistä kohtaamisia?” Haramo kysyy.

AcademicSinglesissä on se hyvä puoli, että nettikohtaamisia on pakko jalostaa, kun joutuu jonottamaan peräkkäin Unicafen astianpalautukseen. Ehkä ”seikkailunhaluinen” ja ”vahvaluontoinen” ovat niitä, jotka eivät jäädy.

Teksti: Aurora Rämö
Kuvitus: Toni Halonen

Academicsingles.fi -sivusto avautui 27. tammikuuta. Tinderin voi ladata älypuhelimeen.