Akavan Fjäder: En aja irtisanomisjärjestystä

T:Teksti:

Korkeasti koulutettujen ammattiliitto Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kiistää, että liitto ajaisi Ruotsin mallin mukaista irtisanomisjärjestystä Suomeen.

Ruotsin malli tarkoittaa, että viimeisenä taloon tullut työntekijä pitää irtisanoa ensimmäisenä. Monissa tapauksissa tämä käytännössä johtaa siihen, että nuoret työntekijät on pistettävä pihalle ennen vanhoja.

Länsinaapurin mallin mukaista irtisanomisjärjestystä esitti sunnuntain Helsingin Sanomissa Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala.

Sunnuntaina Helsingin Sanomat siteerasi Akavan Fjäderiä seuraavasti:

”Rantala on täysin oikeassa. Jos ikärasismia ei saada kuntoon, pitää muuttaa irtisanomisjärjestystä.”

HS:n mukaan Fjäder myös kertoi Akavan esittäneen hallitukselle Ruotsin malliin siirtymistä.

Fjäderin kommentit ovat herättäneet vastustusta nuorissa akavalaisissa, joiden mielestä irtisanomisjärjestys syrjii nuoria työntekijöitä. Akavan opiskelijajärjestö on tyrmännyt Ruotsin mallin mukaisen irtisanomisjärjestyksen epäoikeudenmukaisena, samoin nuorisojärjestö Allianssi.

Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Tuomas Saloniemi, 30, puolestaan pani pystyyn Akavakapina nimisen Facebook-ryhmän. Ryhmä vaatii Sture Fjäderin eroa.
”Luin Hesarin uutisen eilen yöllä kello 22:49, ja noin kello 22:51 paloi hihat”, Saloniemi sanoo.

Ylioppilaslehden tavoittama Fjäder kuitenkin kiistää Akavan kannattavan tai esittäneen hallitukselle Ruotsin mallia.

”Me ei olla mitään [Ruotsin mallia] esitetty maan hallitukselle. Se on väärää [tietoa], en ole sitä sanonut. Me esitettiin keväällä työuralinjauksia, mutta niissä ei ollut mitään irtisanomisjärjestyksiä mukana”, Fjäder sanoo.

”Takaan sen, että Akava ei ole esittänyt ja ei aio esittää Ruotsin mallia Suomeen.”

Hänen mukaansa Akava kuitenkin aikoo selvittää, miten Ruotsin malli toimii, jotta voisi ottaa asiaan kantaa faktapohjalta.

Lisäksi liitto haluaa, että iäkkäiden työntekijöiden asemaa parannetaan muilla keinoilla.

”Kun katsotaan headhuntereiden listoja, ei siellä yli viisikymppisiä näy. Kyllä meillä on aito ikärasismi Suomessa”, Fjäder sanoo.

Akava onkin esittänyt, että iäkkäiden irtisanominen tehtäisiin kalliimmaksi kuin nuorten. Iäkkään irtisanomisesta tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten joutuisi maksamaan sanktion. Sakkorahat ohjattaisiin rahastoon, jolla rahoitettaisiin ikääntyneiden työllistymistä.

”Se on nuorten etu, että myös ikääntyneet pysyy työelämässä, jos halutaan ylläpitää tätä hyvinvointiyhteiskuntaa tai eläkejärjestelmää. En ymmärrä tätä vastakkainasettelua.”

Voisiko vastakkainasettelu tulla siitä, että jos nuorten irtisanominen on halvempaa kuin vanhojen, niin nuoret ovat siinä mielessä huonommassa asemassa kuin ikääntyneet?

”Kun yritys saneeraa, ei ne saneeraa nuoria ja koulutettuja, vaan kuuskytplus ihmisiä. Se on fakta. Siksi näiden kuuskytplus ihmisten asemaa pyritään parantamaan”, Fjäder vastaa.

Hän sanoo tietävänsä, että Facebookissa on ryhmä, joka vaatii hänen eroaan sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden nimissä.

”Ihmettelen tätä, koska minä olen kahden viimeisen vuoden aikana nostanut esille julkisissa kannanotoissa, että sukupolvien välinen asia on tärkeä asia ja sitä ei voi sivuttaa. Olen sanonut että ei ole oikein että nykypolvi kuluttaa tulevien sukupolvien rahat. Tämän takia on outoa että minua syytettän nuorisovastaisuudesta, kun sanon että on syytä harkita kovempia keinoja ikärasismin kitkemiseksi työmarkkinoilta ”

Teksti: Vappu Kaarenoja
Kuva: Akava