Anteeksi kuinka, Li Andersson?

Vasemmistonuoret haluaa Suomeen valtiollisen kaivosyhtiön. Puheenjohtaja Li Andersson sanoo järjestön 26. maaliskuuta julkaistussa tiedotteessa, että ”valtion on ehkäistävä kaivosteollisuuden kehittymistä villiksi länneksi, jossa monikansalliset yhtiöt hyödyntävät Suomen luonnonvaroja”. Ruotsista valtion omistama kaivosyhtiö jo löytyy.

Li Andersson, kai te siellä vasemmistonuorten toimistossa tiedätte, että valtio omistaa kolmasosan Outokummusta ja kahdeksan prosenttia Talvivaaraa?

”Joo. Me vaadimme valtionomistuksen tuntuvaa lisäämistä ja sitä, että valtio käyttäisi rooliaan omistajaoh-jauksen kautta selvemmin.”

Tarvitaanko uusi valtionyhtiö, eikö osakkuus riitä?

”Meidän mielestämme se ei toimi, sillä nykytilanne ei ole tyydyttävä. Ruotsissa valtiollinen yhtiö on huomattavasti isompi kuin Suomen valtion omistukset kaivosyhtiöissä.”

Kaivostoiminta on keskittynyt kansainvälisten suuryritysten haltuun. Miksiköhän näin on?

”Pääomalla on tapana kasautua. Uskon, että Suomessa ei ole herätty tähän ajoissa. On sanottu, että valtiollisella kaivosyhtiöllä voisi olla vaikeuksia päästä mukaan markkinoille, sillä kilpailijat ovat niin isoja.”

Mitä valtion kaivosyhtiö tekisi nykyisiä toimijoita paremmin?

”Osa tuotoista jäisi selkeämmin Suomeen. Uskon, että valtiollisella yhtiöllä olisi suuremmat insentiivit tiedottaa asukkaille toiminnasta, siis toimia avoimemmin.”

Vaaditte kaivostoimintaan kohdistettavaksi erityistä louhintaveroa. Minkä maan kanssa Suomi profiloituu samaan sarjaan, jos kaivosteollisuutta ryhdytään kurittamaan?

”No?”

Zimbabwen.

”Olen käsittänyt, että on aika monia maita, joissa jollain tavalla verotetaan kaivostoimintaa tai ohjataan sitä eri tavalla kuin Suomessa. Louhintaveroa on Suomessa esitetty ministeritasolla.”

 

Hannu Hallamaa

Lue seuraavaksi

 • Untitled-1PerustulobattleNuoret poliitikot kertovat, mitä he tarkoittavat perustulolla. Kumpi on parempi, oikeistolainen vai vasemmistolainen malli?
 • Kimpassa KöpikseenKimpassa KöpikseenYK:n ilmastokokoukseen lähtee satoja suomalaisia opiskelijoita.
 • Anteeksi kuinka, Canal+?Anteeksi kuinka, Canal+?Ovelle koputetaan. Isä hyvästelee perheensä, ottaa kassinsa ja astuu sarkapuvussa ulos. Kuorma-auto odottaa.  ”Sitten mennään eikä pelätä”, sanoo Antero Mertaranta ja hyppää joukkoineen […]
2 kommenttia
 1. 1
  Finnairin lisälaskua veronmaksajille odotellessa kommentoi

  Niin… tuotoista isompi osa jäisi Suomeen.

  Jos tulisi tuottoja. Valitettavasti taitaa olla niin, että tuolla(kin) alalla on aika monesta asiasta (mm. osaamisesta) kiinni tuleeko voittoa vai tappiota. Esim. nykyistä Talvivaaran esiintymää ei Outokumpu pystynyt kannattavasti hyödyntämään kun niillä ei ollut osaamista eikä tekniikkaa siihen. Nyt Talvivaara hoitaa hommaa ja saadaan töitä, palkkoja, verotuloja ja osinkotuloja Suomeen. Ei huono.

  Saattaisi tulla kivan kalliiksi suomalaisille tuollainen uusi valtiollinen kaivosyhtiö.

 2. Taisi käydä vain niin,että korppikotkat huomasivat tilaisuutensa tulleen ja siirsivät kaivostoiminnan kehitystoiminnan yhdellä dinaarilla itselleen ja kavereilleen. Toisenlaisen historian toteutuessa olisi Outokumpukin voinut kehittää tuon liuotusmenetelmän, kun ei se aivan outo kaivosalalla ollut. Australialaiset tosin luopuivat siitä nikkelin suhteen. Ei ole selvillä syy, miksi he tekivät niin.

VASTAA

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.