13. marraskuuta 2009
Teksti:

Hovimestari ohjaa sinut pöytääsi ja sinulle tarjoillaan aperitiivi. Tarjoilija levittää lautasliinan syliisi. (1)

Aperitiivin jälkeen tarjoillaan leipä. Muista käyttää leipälautasen reunalta löytyvää voiveistä. Ruokailuveitsen käyttäminen on etikettivirhe. Leivän yhteydessä saat myös vettä vesilasiin. (2)

Alkuruuan kanssa nautittava viini, yleensä valkoviini, kaadetaan oikeanpuoleiseen viinilasiin (3). Alkuruoka syödään kattauksen ulommaisilla aterimilla (4). Kunkin ruuan jälkeen aterimet asetellaan kello viiteen, jotta tarjoilija tietää, että olet valmis seuraavaan ruokaan.

Alkuruuan jälkeen tarjoillaan väliruoka, joka on esimerkkitapauksessa keitto. (5) Hieman tapauksesta riippuen väliruuan kanssa jatketaan joko alkuruokaviinillä tai siirrytään pääruokaviiniin.

Pääruuan kanssa nautitaan yleensä punaviiniä (6). Pääruokaa tarjoiltaessa edessäsi on enää pääruuan sekä jälkiruuan aterimet, yksi viinilasi ja yksi vesilasi sekä itse pääruoka.

Pääruuan jälkeen saatetaan tarjoilla esimerkiksi juustolautanen. Aterimet tuodaan pöytään erikseen. Juustojen kanssa jatketaan yleensä pääruokaviinillä.

On jälkiruuan vuoro. Jälkiruokaviinilasi tarjoillaan pöytään punaviinilasin paikalle. Tarjoilija myös avaa jälkiruoka-aterimet (lusikka oikealle puolelle, haarukka vasemmalle) (7). Vaikka jälkiruokana olisi jäätelöä, molempia aterimia on tarkoitus käyttää.
Haarukalla pidät ruokaa paikallaan, ja ainoastaan lusikka käy suussasi. Eurooppalaisten tapojen mukaan kakut syödään haarukalla.

Kun lopetat jälkiruuan, taittele lautasliina kauniisti pöydälle.

Jälkiruuan jälkeen tarjoillaan vielä kahvi ja avec, eli usein konjakkia tai muuta vahvaa alkoholijuomaa.

Ohjeet on luonut ravintolakoulu Perhon tarjoilija-opiskelija Sebastian Siimeslahti.

Teemu Granström